Превозвачи ще блокират всички пътища към и от столицата

снимка БГНЕС

Протест на Националното сдружение на превозвачите ще затвори всички изходи на София в петък от 15.00 часа, обяви зам.-председателят на сдружението Красимир Лалов пред вестник ”Стандарт”. Причината са новите ограничение за движението на камиони над 12 тона от 22 юли. Те са наложени от Агенция ”Пътна инфраструктура”.

Забранява се движението на тежките камионите и специализирана техника в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа по 12 първокласни и 5 второкласни пътища. В този списък влизат всички магистрални отсечки. Предната забрана важеше само за 5 първокласни и 1 второкласен път, а магистралите не бяха включени.

В новите ограничения влизат второкласните пътища Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Дебелец - Гурково, Добрич - граница с Румъния и Околовръстен път София, както и много първокласни участъци.

От сдружението припомнят, че в първата заповед за налагане на ограничения от 12 март в списъка не бяха включени магистралите с мотива, че те се изграждат не само за леките автомобили, а именно за да обслужват бизнеса.

”Необяснимо е защо се налага ограничение по пътя до Смолян, където няма железница и цялото снабдяване в Родопите с всякакви стоки става само с камиони”, казва Красимир Лалов. Превозвачите дават срок до края на 31 юли за отмяна на заповедта, а в противен случай София ще бъде блокирана.

Споделяне

Още от България