Превозвачи защитават Московски на поста

Мосоквски неведнъж е подкрепял превозвачите, сега те му връщат жеста, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов да не маха Ивайло Московски от поста транспортен министър, настояват в писмо до него двете най-големи браншови организации в отрасъла, разпространено във вторник.

Московски, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният Николай Нанков подадоха по искане на Борисов оставки в петък заради катастрофата край Своге, взела 17 жертви. Все повече гласове – вътре в ГЕРБ и от страна на кметове, обаче се надигат в защита на Нанков, а вече и на Московски.

От Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт – БАСАТ, изразяват "дълбоката си загриженост от оставката на Министър Московски", която е провокирана от течащите в момента в Европейската комисия законодателни процеси, засягащи транспротния бранш.

"Считам, че Министър Московски притежава всички необходими качества да ръководи едно от най-тежките министерства в страната и неговото отстраняване е по-скоро прибързан акт, който ще се отрази негативно както на транспортния сектор в страната, така и в международен план предвид задълбочаващото се разделение между държавите членки по повод на законодателните предложения на ЕК във връзка с Мобилни пакети 1 и 2. Министър Московски положи всички усилия да защитава националните интереси в транспортния сектор в страната и пред европейските институции. Неговата квалификация и задълбочено познаване на проблемите не могат да бъдат наваксани лесно от нов управленец на министерството. Постигнатото от Вашия кабинет в областта на транспорта е вследствие от вярната транспортна политика, заложена от Вас, но и на добрата оперативност, която сме наблюдавали в министерството през последните години под ръководството на Министър Московски”, пише председателят на БАСАТ Илиян Филипов.

Според него, макар да има политическа ситуация, в която обществения натиск иска да определи политическия дневен ред, "защитата на националните интереси в транспорта изисква необходимостта от кадрова стабилност и предвидимост".

Съюзът на международните превозвачи също подкрепя Московски, тъй като срещали от негова страна пълно разбиране на проблемите в транспорта. Той показал през годините "изключителен професионализъм, дълбоко познаване на транспортния сектор и пълна всеотдайност при решаването на проблемите на българските превозвачи”, пише председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

Той дава за пример намесата на Мосоквски при проблемите с блокадата на границата ни от гръцките фермери през 2016 г. и 2017 г.

"Съзнаваме, че транспортният сектор е високорисков и за съжаление инцидентите са част от професионалните рискове и отговорности, които всеки от нас поема, след като е приел да работи в тази сфера.”, пише още в писмото.

В него се посочва, че "министър Московски е един от най-подготвените в професионален план управленци, който познава в детайли сектора и разполага с достатъчно знания и опит, за да се справи с проблемите" и се настоява той да не бъде сменен.

Споделяне

Още по темата

Още от България