Превозвачите готвят протести заради нови правила

Нови протести заплашват да блокират страната - този път недоволни са превозвачите, които бяха неприятно изненадани от въвеждането на нови правила, съобщи бТВ. От бранша прогнозират масови фалити, защото вече втора седмица стотици български тирове не пътуват. Най-голямо е недоволството в Свиленград.

Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”  въвежда новите правила буквално в последната минута на миналата година. Те задължават българските превозвачи да поемат писмена гаранция, че всеки товар от Турция за България няма да напусне страната ни.

Това не е единствената неприятна изненада за транспортните фирми – същите изисквания са въведени и за транспорта до Русия. Новите правила оставят без работа стотици  превозвачи.  

Според държавната администрация обаче, крайната мярка слага ред в ползването на разрешителни, тъй като в момента превозвачите масово вкарвали стоки от Турция през България за Русия.

“Практиката показва, че ние имаме по документи стока, която пристига в България и тя дори не бива разтоварвана, само преоформяна като износ и бива изнасяна за Русия”, коментира пред бТВ Валентин Божков, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

От ведомството става ясно още, че въвеждането на новите правила е било едно от условията да получим допълнителните 200 разрешителни за Русия, договорени от министър Ивайло Московски. Според превозвачите обаче това противоречи на правото за свободни превози, гарантирано от лицензите им.

“На гърба на тези лицензи пише, че той ми дава правото да извършвам международен превоз  от която и да е държава, за която и да е държава”, обясни Марияна Делчева, превозвач.

Превозвачите очакват от съда да отмени заповедта и се заканват да блокират пътища .

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?