Превозвачите склонни да приемат акциза, ако минават по-бързо през ГКПП-та

Ако бъде решен проблемът с преминаването на границата и загубите от престоя на превозвачите там, това ще компенсира увеличението на акциза с 55 лева на тон, Това заяви днес Миролюб Столарски, представител на Националната камара на работодателите в транспорта, цитиран от БТА. Вчера членове на камарата блокираха с ТИР-ове площада около сградата на парламента.

Днес представители на парламентарната комисия по транспорта и на бюджетната комисия се срещнаха с членове на Националната камара на работодателите в транспорта и Националното сдружение на българските превозвачи. Пред депутатите превозвачите поставиха трите си искания, заради които протестираха вчера -държавата да обясни как точно ще се въведе винетната система за преминаване по пътищата, да се реши проблема с престоя по границите заради бавната обработка, по което имат отношение шест министерства, както и недоволството им от увеличението на акциза за дизеловото гориво.

След срещата Столарски заяви, че по първите два въпроса протестиращите са напълно удовлетворени, но не и за акциза. Той не се ангажира с конкретен отговор може ли да се очаква, че след тази среща няма да има повече протести.

Според изчисления на депутати, оскъпяването на дизеловото гориво при това повишение на акциза е едва около 4 стотинки на литър. По думите на Рамадан Аталай, това може да бъде калкулирано в по-малка печалба на километър за превозвачите, но в никакъв случай не може да се говори за загуба.

Председателят на комисията по транспорта Йордан Мирчев предложи на двете организации през януари отново да се срещнат с комисията, за да обсъдят въпроса за престоя на граничните пунктове. Той поиска в началото на януари да бъде изготвена и справка как министерствата изпълняват програмата за преминаване през границите.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: