Превозвачите вдигнаха блокадата на турската граница

Постигнато е споразумение, което удовлетворява българските искания

Превозвачите вдигнаха блокадата на турската граница

Двудневната блокада от български ТИР-ове на границата с Турция при ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово бе вдигната през нощта срещу събота, след като министърът на транспорта Кристиан Кръстев и заместник-валията на област Тракия постигнаха споразумение, удовлетворяващо исканията на родните превозвачи.

Според подписания след срещата между двамата документ турската страна ще освободи българските шофьори от наложените рестриктивни мерки, които станаха причина за ескалиралото напрежение.

Въпреки това насрочената за 22 май среща на министрите на транспорта в Германия ще се състои, събщиха от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Според превозвачите тогава ще бъде най-добрата възможност министър Кръстев да се договори окончателно с този на Турция, за да не се допуска отново подобна ситуация.

"Преговорите протекоха, както искаше министър Кристиян Кръстев. Изискахме уверение от турската страна, подписано от генералния директор на техните митници. В хода на преговорите получихме писмото. То беше допълнено с изрични гаранции, че на нашите превозвачи няма да бъдат налагани други изисквания. Подготвя се министерска среща", коментира шефът на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков.

Заместник-областният управител на Хасково и временно изпълняващ длъжността областен управител Николай Нанев допълни, че до 31 май трябва да бъдат изпълнени условията на българските превозвачи.

"Има временно подписано споразумение от заместник – началникът на Митницата под диктовката на министъра на транспорта за вдигане на рестрикции към нашите автомобили и изпълнение на условията, които представихме на срещата с турската страна. До 31 май е срокът, който е вписан в документа, който ни представи зам.-областният управител на Област Одрин", обясни Нанeв.

Преди блокадата да бъде вдигната стана ясно, че премиерът Марин Райков планира налагането на реципрочни рестриктивни мерки спрямо турските превозвачи.

Въпреки вдигната блокада, опашката от камиони на ГКПП-Капитан Андреево на изход от страната е пет километра, съобщи говорителят на "Гранична полиция" Лора Любенова, цитирана от "Фокус". На ГКПП-Лесово на изход камионите са около 3 километра.
 
Снощи към 21.40 часа е започнало пропускането на товарни автомобили през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово. Служителите на "Гранична полиция" поддържат връзка с Областните дирекции на МВР в Хасково и Ямбол, които периодично пропускат чакащите на паркинги във вътрешността на страната автомобили към границата, тъй като техният брой е много по-голям от тези, които в момента са на пунктовете. Леки коли и автобуси преминават без изчакване.

Споделяне

Още по темата

Още от България