Превръщат "Шанз Елизе" в "необикновена градина"

Превръщат "Шанз Елизе" в "необикновена градина"

Най-известният парижки булевард "Шанз Елизе" ще бъде преобразен, за да се превърне в "необикновена градина" преди Олимпийските игри през 2024 г., обяви кметицата на френската столица Ан Идалго, цитирана от Франс прес.

"Ще преобразим площад "Конкорд" преди Олимпийските игри, а след това и целия булевард", обяви тя в Журнал дю диманш.

Това изявление е конкретизацията на проект, започнат през лятото на 2018 г. от "Комитета на "Шанз Елизе", който обединява културните институции и бизнеси на булеварда (музеи, театри, кина, недвижими имоти, фирми и магазини). Планът е част от усилията на Ан Идалго за създаване на нови зелени площи в гъсто населената френска столица, чиито елегантни площади и булеварди често са превзети от автомобили. Освен това тя е инициатор на изграждането на нова инфраструктура за електрически скутери и велосипеди.

"Комитетът си постави предизвикателството да върне очарованието на "Шанз Елизе" поради широко разпространеното мнение, че митичният булевард е загубил блясъка си през последните 30 години. Постепенно бе изоставен от парижаните", отбелязва сдружението в подкрепа на едноименния булевард. Той е построен първоначално през 1670 г., но е преустроен от барон Осман, архитектът, отговорен за промяната на Париж при Наполеон Трети, в средата на 19 век. Често е бил сцена на важни моменти от френската история, на тържества, възпоменания и протести.

Ан Идалго потвърди, че проектът "Трокадеро-Айфелова кула" ще продължи след 2024 година. Заедно с Марсово поле това ще сформира още един "изключителен парк" в центъра на Париж. През 2019 г. на американския ландшафтен архитект Катрин Густавсон бе възложено да преустрои района около Айфеловата кула, превръщайки пътищата в тревни площи и дървета.

Коронавирусът нанесе удар на много сектори от френската икономика. Сред събитията, на които се отрази, бяха Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Организаторите ще трябва да намерят начини да се справят с бюджетните последици от здравната криза, след отлагането на Олимпийските игри в Токио.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?