Преврат в Нигер, български полицаи блокирани в столицата

Деветнайсет белгийски полицаи и неизвестен брой техни български колеги са блокирани в хотел в нигерската столица Ниамей заради избухналия в Нигер държавен преврат, съобщиха белгийската агенция Белга и белгийският в. "Де Тейд", цитирани от БТА.

По-рано в четвъртък в Ниамей войници щурмуваха президентския дворец и отвлякоха президента Мамаду Танджа по време на заседание на правителството.  Свидетели съобщиха за престрелки с автоматично оръжие в столицата на Нигер.

Заради тези събития пътниците на белгийски военен полет, който със съдействие от българска страна репатрира отхвърлени в Белгия кандидати за убежище към Нигерия, се оказаха блокирани в хотела си в Ниамей, където самолетът направи междинно кацане.

Белгийците и българите остават в хотела до второ нареждане, съобщи говорител на белгийското външно министерство.

Според "Де Тейд" 19-те белгийски полицаи придружават трима експулсирани нигерийски граждани.

Що се отнася до намиращите се в Нигер около 170 белгийски граждани, те не са изложени на никаква опасност, увери говорителят на белгийското външно министерство.

Президентът на Нигер Мамаду Танджа, който стана жертва на преврата, е държан в казарма извън столицата Ниамей, заяви пожелал анонимност официален източник, цитиран от Франс прес.

Президентът е в казармата на гарнизона  в Тондибиа, на около 20 км от Ниамей.

Няколко министри от правителството пък са държани в сградата на Висшия съвет за комуникациите недалеч от президентския дворец.

Според местни военни източници водачът на преврата е майор Адаму Харуна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?