Превзементът на всички българи

Превзементът на всички българи

Има поне две версии за това какво се случи в Народното събрание на Република България на 19 Януари 2007 г.

Според съобщенията в медиите “на тържествена церемония в парламента президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин положиха клетва за втория си мандат. Присъстваха премиерът, министрите, патриарх Максим...”. (БНР)

Пълна скука! Обаче онези, които гледаха на живо, видяха весел скеч.

В 9:25 в голямата зала на парламента се появиха двама мъже в скъпи костюми. Носеха на реверите си лентички, с които ни уведомяваха, че не сме сами.

Те се качиха на трибуната един по един, за да повтарят думите на друг човек, който четеше от книга зад тях. Стараеха се да ги кажат с по-страшни и по-тържествени гласове (само с басите не се справяха). Явно всички в залата харесаха представлението, защото бурно им ръкопляскаха.

По-младият мъж така се зарадва от успеха си, че слезе от трибуната и целуна ръката на Михаил Найденов Минков от с. Орешак. Последният го беше притеснявал през цялото време. Той явно е много важен, защото са го пуснали в парламента в облекло, което би изправило на нокти дори фейс-контрол на нощен клуб: дълга черна роба, бяла шапка с воал и адски едро етно-бижу на врата. Бяха му разрешили да стои до трибуната и да дебне – с вид на суфльор, когото една грешна реплика или жест може в миг да преобрази в палач.

Но не се обърка актьорът, оправи се! Черният бутафорен персонаж е благосклонен.

И ето идва ред на следващия номер – по-младият мъж се обръща и прави странни движения с пръсти, като че маха някакви паяжини от сакото си. След това се навежда, и целува оставената на масата книга с метални корици. Този последният гег особено се харесва на публиката, която избухва в радостни ръкопляскания.

Ето така изглеждаше клетвата на Георги Първанов поне на половината българи.

Според данни на независими от влиянието на Българската православна църква (БПЦ) източници, една трета от българското население са атеисти, 12% - мюсюлмани, и 5% - от други вероизповедания. Общо, това прави около 50%.

Въпреки това след като се закле в Конституцията, Георги Първанов, преизбран с кампания под лозунга “Президент на всички българи”, целуна ръката на патриарх Максим. След това се прекръсти по източно-православен маниер и целуна и Библията.

Талмудът и Коранът бяха оставени за някой друг път, а атеистично настроената една трета от българските граждани - игнорирана. Народните представители, чийто електорат варира от юдеи и уахабити до бахайци, католици и тангристи, одобриха с бурни ръкопляскания.

Тази постъпка, макар и да предизвиква естетически спазми у някои, няма да предизвика улични протести в България. Хората отдавна са свикнали да виждат православните церемонии като техника от провинциалния PR на силните на деня. Точно защото толкова много българи са нерелигиозни, те считат подобни сцени не за светотатство, а само за проява на лош вкус.

И все пак ситуацията съдържа много сарказъм. “Възраждането на православието” възникна през 1990-те главно като антидот на тоталитарния режим. Ортодоксалното християнство по някакъв начин символизираше свобода и човешки ценности.

Към средата на десетилетието, обаче, неговата ефектна ритуалност започна много да се харесва на новобогаташите и политиците. Черните раса и огромните златни кръстове адски ефектно си паснаха с черните мерцедеси и златните часовници. И БПЦ се зае да благославя всичко наред – от осем-етажни вили до BMW-та, изкопи за строежи и вериги от сладоледени сладкарници.

А с включването на фолк-звездите положението стана направо неудържимо. С тяхното нахлуване в това поле мнозина прецениха, че там вече няма място за тях. Православието им беше иззето, точно както синдикатите и уличните протести.

Затова, когато преди седмици се разбра че Слави Бинев, собственик на еротичен клуб, си е уредил от Българската православна църква благородническа титла, това разтревожи най-вече Папата.

Дали Георги Първанов наистина не може да проумее колко безвкусна е играта, която играе, не е ясно. Но дори да е така, мисълта, че изобщо не е единственият, вероятно му действа успокоително.

В крайна сметка дори левчетата на нашата “светска” държава носят изображение на християнски светец с кръст. Аз ако бях на ДПС, щях да поискам на монетите от 10 стотинки да е изобразен полумесец.

Споделяне

Още от България