През 1996 г. Арафат можеше да се разправи с ислямистите, защото имаше мирен процес. Сега няма нищо

Палестинският ръководител Ясер Арафат е изправен пред едно от най-трудните изпитания в дългата си политическа кариера във връзка с обещанието си да се справи с членовете на въоръжени групировки след унищожителната вълна от самоубийствени атентати в Израел. Действайки под силен американски и израелски натиск, силите за сигурност на Арафат съобщиха, че са арестували повече от 100 въоръжени лица в рамките на 24 часа след бомбените взривове, извършени в края на седмицата в Ерусалим и пристанището Хайфа, при които загинаха над 25 души. Но Израел и международната общност са скептично настроени, че Ясер Арафат най-накрая ще изпълни често повтаряните обещания за смазване на въоръжените групи, които неведнъж са водили до периодични акции срещу техни членове. Често след това обаче затворниците бяха бързо освобождавани.

Арафат рискува да му бъде нанесен политически удар и евентуално да избухне насилие между съперничещите си палестински групировки, ако действа ефикасно срещу въоръжените организации. Но в същото време палестинският лидер рискува да бъде изолиран в международен мащаб, а също и да стане обект на сурова военна ответна акция на Израел, ако не предприеме ефикасни действия. Израелски политици сега открито предлагат да се направи опит да бъде отстранен Ясер Арафат, а също и ръководената от него автономна палестинска власт.

"Сега Арафат е подложен на по-голям натиск откогато и да било от Съединените щати и от Израел", твърди палестинският политически аналитик Халил Шикаки. "Той трябва да изпълни поетото пред американците обещание, но възможностите му да направи това са ограничени. Той ще действа, но не така както иска Израел."

Израелците са още по-скептични, посочвайки, че е почти невъзможно за Арафат в политически аспект да направи това, което Израел и американците желаят. "Обзалагам се, че той ще продължи да води цинична игра", твърди израелският политически аналитик Хилел Фриш."Някога смятах, че Арафат контролира нещата, но вече не съм сигурен."

Като признава проблемите, пред които палестинският лидер е изправен, американският държавен секретар Колин Пауъл заявява, че за Арафат сега е настъпил "моментът на истината". Палестинският лидер не е направил публично изявление след атентатите, въпреки че палестинската автономна власт ги заклейми и пое ангажимент да открие тези, които са отговорни за тях.

"Палестинските власти се отнасят сериозно към случилото се и няма да има компромис по отношение на тези войнствено настроени отделни лица или групировки", подчерта Джибрил ал Раджуб, ръководител на палестинските сили за превантивна сигурност на Западния бряг на р. Йордан. Но Израел и Съединените щати посочиха, че през 14-те месеца на израелско-палестински кървави сблъсъци, Арафат не е успял да изпълни обещанията си, да извърши арести и да сложи край на насилието. "Сега повече от всякога Арафат и палестинската автономна власт трябва да покажат с действия, а не само на думи, че са поели ангажимент да се борят с тероризма", заяви Буш в декларация. Ето защо действията на палестинското ръководство досега - обявяването на извънредно положение, залавянето на повече от 100 членове на въоръжени групировки, отправянето на заплаха, че тези групировки ще бъдат поставени извън закона, не успяха да задоволят Шарон или Буш. Те подозират, че мерките, предприети от Арафат, ще бъдат предназначени да успокоят неговите чуждестранни критици, а не да унищожат въоръжени групировки като Хамас, чиято популярност нарасна след израелската окупация през септември 2000 г. Въпреки че палестинските аналитици твърдят, че Арафат не е изправен пред сериозно предизвикателство в качеството си на ръководител, налице е известна доза недоволство от неговото ръководство и неспособността му да извлича полза от палестинското въстание. Много палестинци искат бунтът да продължи и арестуването на въоръжени лица сега може да доведе до увеличаване на опозицията срещу Арафат. Подкрепата, изразена за атентаторите-камикадзе на погребението им в Газа вчера, както и демонстрацията в град Наблус на Западния бряг на Йордан, сочат проблемите, с които палестинският лидер ще се сблъска, ако продължи занапред с действията си срещу въоръжените групировки.

Израелски и палестински аналитици твърдят, че е малко вероятно Арафат напълно да унищожи тези групировки, ако няма някакъв шанс Израел да го награди за това, че е поел риска, или ако собствената му политическа позиция не е сериозно застрашена. "Истината е, че Арафат вече няма силно желание да действа, ако не е поставено под заплаха политическото му оцеляване", заяви израелският политически коментатор Марк Хелър. Арафат наистина се справи с въоръжените групировки през 1996 г., след като нарастна напрежението във връзка с вълната от палестински бомбени атаки в Израел. Но мнозина от арестуваните по-късно бяха освободени по силата на това, което Израел определя като политиката на "въртящите се врати". Според коментаторът Шикаки Израел не предлага на Арафат нищо освен сдържаност като награда за това, че сега ще предприеме действия. "През 1996 г. той можеше да се саморазправи с ислямистите, защото имаше мирен процес. Сега няма нищо", смята той. Едно от нещата, които могат да повлияят на Арафат е израелската заплаха да го свалят от власт. Сега тази идея се обсъжда открито от израелски политици. Но въпреки, че повечето аналитици твърдят, че отстраняването на Арафат може един ден да стане политика, вероятно времето за това все още не е дошло.

"Аргументът срещу свалянето му от власт бе, че това ще доведе до хаос. Сега е по-малко сигурно, че хаосът, ще бъде по-лош от сегашното положение", смята Хелър. "Това, което някога бе невероятна спекулация става все по-възможно."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?