През 2001 БСП готвеше Аспарухов за министър

Бриго Аспарухов бе готвен за министър на БСП през 2001 г., в случай че тогавашните парламентарни избори бяха спечелени от Коалиция за България. Това припомни днес в интервю за Дарик радио от Лондон икономистът проф. Димитър Иванов, съветник на президента Георги Първанов.

Той изрази учудване, че никой не си спомня за 8 юни 2001 г., когато Коалиция за България е представила своята програма и своя проект за правителствен екип, в случай че спечелят изборите. "И в този списък за правителствен екип, разделен на три части - на гражданска квота, от технократи и професионалисти, втора част от кметове и трета част от политически фигури, с които коалицията показа, че носи политическа отговорност за действията на едно бъдещо правителство. В тази трета част от списъка фигурираше Бриго Аспарухов като тогавашен член на изпълнителното бюро на Висшия партиен съвет на БСП", отбеляза професорът.

Той посочи, че безспорно всеки има личен избор в живота си и може да реши какво да прави, а в същото време е право на премиера да си подбира съветниците.

"Лично за мен в морален план, в политически план, считам, че не може един кандидат за министър от една друга политическа сила да се превръща, да приема поста съветник на едно правителство, за което Коалиция за България има ясна оценка", заяви обаче проф. Иванов. Извън личните права на ген. Аспарухов, но от гледна точка на своята етика, Димитър Иванов смята, че "има една сериозна на политическа нелоялност, безпринципност и политическо дезертьорство".

Според икономиста парламентарната група на Коалиция за България е трябвало да реагира "по-остро, по-ясно и по-радикално по отношение" по повод напускането на партията от Аспарухов. Преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев плахо подкани Аспарухов сам да излезе от БСП, но заяви че партията не смята да го наказва или изключва.

Още от България