През 2006 г. е възможно увеличение на здравните вноски

Ако резервът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) не успее да покрие дефицита в системата на здравеопазването, тогава е възможно да се стигне до увеличаване на размера на здравната вноска. Това коментира здравният министър Слачво Богоев пред БНР по повод приетия нап ърво четене от парламента бюджет на здравеопазването за 2005 г. Той обаче уточни, че това е само едно предположение в случай, че резервът на НЗОК не успее да изиграе ролята си на буфер, който да поеме разходите за финансиране на увеличените клинични пътеки за лечение.

Този резерв е натрупан за 4 години, когато в началото разходите на касата за финансиране на дейности са били по-малко, обясин Богоев. Затова в момента в БНБ има над 700 милиона лв. резерв, от които 110 млн. лв. ще бъдат изразходвани през 2005 г. за увеличените клинични пътеки.

Две неща загубихме от липсата на национален рамков договор 2004, заяви здравния министър. По-сериозното е загубата на доверие в системата и в работата на институциите. Ощетени бяха и пациентите, както и част от лекарите, които не можаха да работят по новите клинични пътеки, по новия пакет за извънболнична помощ. Неподписването на рамковия договор на практика означава, че системата е непредвидима, коментира Богоев.

Споделяне

Още от България