През 2011 премиерът успокои: Арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер

Всичко е заради туризма. Мислите ли, че на съседите им е хубаво, че печелим повече?

В началото януари тази година израелският вестник “Аарец” съобщи за възможни терористични атаки в България. Според информацията на изданието тогава Израел е поискал от няколко европейски държави, сред които България, да засилят мерките за сигурност около израелските туристически групи в ски курорти и в хотели. Съществували опасения и за възможни терористични атаки в българската столица София.

Веднага след публикацията от Министерския съвет излязоха с официално съобщение, че българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на подобен. Вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев потвърдиха това.

Същия ден министър-председателят Бойко Борисов от Търговище се обърна към журналисти “да спрат да вредят на държавата” с въпроси за възможни терористични актове

“Някой някъде написал и вие от вчера всички институции ги питате кога ще има едва ли не терористичен акт. Това е пагубно за туризма. Ако вие го четете това, ще дойдете ли в България?”, попита тогава Борисов.

Борисов дори предположи, че става дума за платен черен пиар, насочен към туризма ни.

“Защо искате да коментираме някакъв сайт, в който всеки може да си плати информации?, попита той. И продължи: “Мислите ли, че съседите им е хубаво, че печелим повече пари? В пъти е повече. Туристите са клиенти. Те имат една лятна почивка, ще отидат в България, Турция, Гърция. Битката за туристи между съседите е огромна. Особено в зимните курорти конкуренцията е голяма. Вие от вчера ни карате да коментираме някакъв сайт. Бъдете уважителни към себе си”, заяви през януари премиерът.

“Паралелно излязоха информации, че няма такова нещо и от израелските служби, и от нашите. Международните терористични организации наблюдават реакции, слушат и планират удари. България има прекрасна външна политика към арабския свят, аз бях председател на палестинската общност! Вие два дни говорите по това! Какви мерки да вземат органите! Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да реагират, всички са за уволнение тогава. Съжалявам, че трябва да говоря като на бавно развиващи, с риск да ви обиди, това ми е отговорът. Това вреди на туризма”, завърши Борисов.

“Питайте в Англия някой ще ви обърне ли внимание? Ще ви допусне ли да питате въобще. Вие вредите. Имаме огромен ръст на израелски туристи. Някой иска да пропъди туристите, като ги плаши. Вие съдействате с всичка сила да не печелят българите”, каза премиерът.

През януари 2011 г., коментирайки атентата на руското летище “Домодедово”, Бойко Борисов успокои “народа”, че в България няма да има атентати.

“Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове. Те се вземат централизирано, като се взема под внимание поведението на отделните държави", заяви тогава министър-председателят.

Още от България

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?