През 2015 г. животът поевтинял с 0.1%

През 2015 г. животът поевтинял с 0.1%

Нулева инфлация през декември, която заформя крайно годишно поевтиняване на живота у нас с 0.1 процента през миналата година  спрямо предходната 2014  г., отчете Националният статистически институт в четвъртък.

През декември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки отчитат намаление с 0.5% на месечна база, докато алкохолните напитки и тютюневите изделия бележат лук ръст от 0.1%. Облекло и обувки поевтиняват с 0.5%, а цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива се повишават с 0.1%.

Поскъпнали с 1.1 процента в последния месец на година спрямо ноември са транспортните цени, цените в здравеопазването запазват нивата си, в сектора на съобщенията се отчита понижение с 0,6 процентни пункта.

Хармонизираната инфлация (индекса HICP според общите европейски стандарти) през декември се повишава на месечна база с 0.4%, но регистрира спад с 0.9%  спрямо декември 2014 г., отчита още националната статистика

Данните за декември са пореден сигнал, че българската икономика все още не може да се измъкне по-трайно от дефлационната спирала, в която се оказа от август 2013 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?