През 2017-та икономиката на Германия с най-бърз растеж от шест години

През 2017-та икономиката на Германия с най-бърз растеж от шест години

Икономиката на Германия е нараснала със солидните 2,2 на сто през 2017 година, което е най-бързият темп от 2011 година, когато беше отчетен растеж от 3,7 на сто. Това сочи предварителна оценка на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирана от световните агенции.

Растежът през четвъртото тримесечие на миналата година е бил 0,5 на сто спрямо предходните три месеца.

Най-голямата европейска икономика се е възползвала от засиленото частно потребление и нарастването на износа в резултат на възстановяването на световната икономика.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия с 2,4 на сто през миналата година спрямо 1,9 на сто през 2016 година и 1,7 на сто през 2015 година.

Според анализатори, цитирани от ДПА, растежът през 2017 година е достигнал 2,3 на сто.
С календарно изглаждане темпът на растежа е бил 2,5 на сто, посочва статистическата служба.

Домакинските разходи са се увеличили с 2 процента миналата година, а инвестициите в машиностроенето и оборудване са скочили с 3,5 на сто, уточнява АП.

Износът - традиционен двигател на германската икономика - е нараснал с 4,7 на сто спрямо 2,6 на сто предходната година. Вносът се е увеличил с 5,2 на сто спрямо 3,9 на сто през 2016 година.

Официалните данни за растежа през 2017 година се очакват идния месец, след като бъдат отчетени икономическите данни за декември.

Дестатис съобщи също така, че Германия е отчела по-голям от очакваното бюджетен дефицит от 1,2 на сто от БВП през 2017 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?