През 2018 г. в германската армия са установени седем екстремисти

През 2018 г. в германската армия са установени седем екстремисти

Седем екстремисти са били арестувани през миналата година в германската армия, съобщават днес германски медии, цитирани от ДПА.

Според цитирана от изданията от медийната група "Функе" статистика на германското военно контраразузнаване (МАД) става дума за четирима десни екстремисти и трима ислямисти.

Посочва се, че и по седемте случая са предприети дисциплинарни и законови действия, и повечето от седемте души са напуснали Бундесвера.

За миналата година службата МАД регистрирала 270 предполагаеми случая на десен екстремизъм, което е с над 100 по-малко в сравнение с предходната година, когато те са били 379.

Има леко повишение на предполагаемите случаи на ислямизъм: за 2017 г. те са били 46, а през 2018 г. се увеличават до 50.

Броят на екстремистките прояви на членове на антиправителствените групировки "Граждани на райха" и "Самоуправление" намалява от 36 на 20 на годишна база, а случаите на ляв екстремизъм намаляват от 12 на два.

МАД е най-малката от германските тайни служби. Сред задълженията ѝ е да се бори с шпионаж и саботажни действия в Бундесвера и да разследва случаи на екстремистки нагласи и дейност сред военнослужещите.

Споделяне

Още от Европа