През 2020 г. ромите ще са една четвърт от пазара на труда от нас

През 2020 г. ромите ще са една четвърт от пазара на труда от нас

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева оправда отпускането на стипендии за ромските деца при по-слаб успех с пазара на труда.

През 2020 г., която не е много далеч, една четвърт от пазара на труда у нас ще е от роми, каза Кунева пред бТВ в защита на предложението си.

За стипендии за ромски ученици са предвидени 1 млн. лв. От тях 60% идват от международен ромски фонд, а останалите са от оперативна програма "Наука и образование".

Целта на проекта е гимназисти от ромски произход от IX и X клас с успех над 3.50 да получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средното образование.

Те ще кандидатстват за стипендията и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход, стана ясно от думите на министъра на образованието.

Децата от ромски семейства се борят с повече трудности, за да ходят на училище, целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, обясни Кунева. Тя напомни, че над 2000 деца всяка година отпадат от училище и повечето от тях са от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че 30 евро за нищо няма да стигнат. Според някои тази сума дори е подигравка, посочва бТВ.

Неотдавна родители от Добрич се противопоставиха на идеята с аргумента, че по този начин децата в България се дискриминират на етнически признак и поискаха равен старт за всички деца.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?