През 2060 г. един работещ в България ще издържа един пенсионер

снимка БГНЕС

През 2060 година един работещ българин ще осигурява пенсията на един пенсионер, коментира в понеделник социалният министър Бисер Петков пред Нова телевизия.

“Това, което предстои, е влошаване на така наречения “Коефициент на зависимост”, т.е. броят на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица ще се сближава. Съгласно прогнозите, които са в актюерския доклад на Националния осигурителен институт, към 2060 година съотношението между тях ще бъде близко до единицата – тоест всеки един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер“, каза Петков.

Той допълни, че през 2018 година осигурителната вноска, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процент и ще достигне 19,8%. От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

В момента пенсионерите с водеща инвалидна пенсия са 518 000 души, докато броят на инвалидните пенсии е 945 000.

“Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия. Тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се полячават от лица с процент на загубена работоспособност над 71%”, обясни министърът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?