През април тръгва строежът на “Северен поток“

През април тръгва строежът на “Северен поток“

Строителството на газопровода “Северен поток“, който ще свърже Русия с Германия по дъното на Балтийско море, ще приключи през май следващата година и през септември 2011 г. по него ще потече газ, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от oilru.com в петък.

Същата сутрин финландските власти дадоха второто разрешително за преминаване през техни териториални води на газопровода. Така проектът се сдоби с всички необходими документи за започване на строежа, след като през миналата година одобрението си дадоха Дания, Швеция, Германия и Русия.

“През април ще започнат работите в морския участък на газопровода, а след година трябва да приключат дейностите и в морската, и в наземната част на Германия и Руската федерация“, каза Путин по време на срещата си с Марсел Крамер, шеф на холандската компания “Газюни“, която е съакционер в компанията оператор на “Северен поток“ - “Норд Стрийм“.

“През лятото на следващата година ще извършим пробно захранване на системата с газ, а през септември суровината ще тръгне към потребителите“, заяви Путин. Той допълни, че компанията, която се контролира от руската “Газпром“, има голям опит в експлоатацията на газопреносни системи, включително и морски, но най-важното е, че са постигнати договори за разпределение на газа за крайните потребители в Европа. “Ще използваме вашите възможности, включително газохранилищата, изравнявайки пиковите натоварвания в зимния период“, каза руският премиер.

Газопроводът с дължина от 1220 км ще доставя природен газ от руския град Виборг до германския Грайфсвалд по дъното на Балтийско море. Стойността му се оценява на 7.4 млрд. евро, а капацитетът – 55 млрд. куб. м годишно, като с въвеждането на първия участък ще се доставят 27.5 млрд. куб. м. Вторият участък се планира да заработи през 2012 г.

Акционери в “Норд Стрийм“ са “Газпром“ с 51 на сто, германските “Винтерсхал“, в която също участва руският газов монополист“, и “Е.ОН Рургаз“, както и холандската “Газюни“ - с 9 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес