През България минава 75% от цялата европейска популация щъркели

През България минава 75% от цялата европейска популация щъркели

Със затоплянето на времето първите щъркели вече идват в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Още в началото на март бяха наблюдавани първите завърнали се от Африка птици, а сега щъркелите се завръщат и в Северна България. Всяка година над България прелитат над 250 000 щъркели, или 75 на сто от цялата европейска популация на вида, информират от БДЗП.

И през 2015 г. продължава Седмото международно преброяване на белия щъркел. То се прави на всеки 10 години в над 40 страни по света и в България се координира от БДЗП. Тъй като белият щъркел живее близо до хората, той е един от най-добрите индикатори за оценка на състоянието на околната среда - качеството на водите, замърсяването на земеделските земи и наличието на стари дървета. През миналото лято БДЗП успя да преброи с участието на над 250 доброволци, сред които и обикновени граждани, 1932 щъркелови гнезда в 45 общини в страната.

Кампанията за преброяване на щъркелите е отворена за участие на доброволци през платформата shturkel.bg. Дейностите се реализират в рамките на проект, който се финансира от Програматаза подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, предаде БТА.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?