През декември тръгва изборът на изпълнител на пилотната система за е-гласуване

През декември тръгва изборът на изпълнител на пилотната система за е-гласуване

В началото на декември се очаква да бъде открита процедурата за изработване на пилотната система за дистанционно електронно гласуване, съобщи Силвия Митева, ръководител на проекта, пред журналисти в петък.

По думите ѝ на европейските избори през 2019 г. ще може да се гласува дистанционно електронно, тъй като срокът на изпълнение на проекта е до 31 декември 2018 г.

Близо 1.5 млн. лв. е бюджетът за пилотната система за електронно гласуване. При изработването ѝ трябва да се проведени три симулации с една от добрите практики.

Дистанционното е-гласуване ще допринесе за развитието на електронното управление в България и ще улесни обработката на огромни масиви от данни, свързани с изборния процес, смята шефът на дирекция "Планиране и управление на дейности и проекти за е-управление“ Иван Модев.

"Ще се повиши доверието в институциите. Предимствата са безспорни. Съществуват рискове, свързани с дигиталната грамотност и киберсигурността. Трябва да се гарантира сигурността, оперативната съвместимост и функционалността на системата. Всеки гражданин ще има възможност да гласува електронно от дистанция преди изборния ден, но ако реши може да гласува в деня на изборите на хартия или машинно, което ще отмени вота по електронен път“, обясни още Иван Модев.

Той уточни, че очакват анализа на добрите практики, който дава възможност да се представи тестването.

"На двудневната симулация ще има възможност да се тестват 3 различни вида избори – за местни органи, за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. Тази симулация е по-скоро демонстрационен акт. Тя сама по себе си не може да бъде приравнена със системата, която ще бъде изработена“, допълни той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?