През декември започва строежът на още части от "София Тех Парк"

През декември започва строежът на още части от "София Тех Парк"

Европейската комисия е разрешила на Министерството на икономиката да ползва 83 млн. лв. от предвиденото за строежа на Научно-технологичния парк в София еврофинансиране и така през декември ще има първи копки на части от бъдещия "София Тех парк".

С пренотификацията на договора за безвъзмездно финансиране на практика се отблокира финансиране в размер на 83 млн. лв. за реализирането на проекта.

Така ведомството ще може да получи аванс по договора и да започне да плаща за извършени вече разходи по реализацията на проекта "София Тех Парк".

Процедурата по пренотификация продължи почти две години и беше движена от четири екипа на Управляващия орган на ОП “Конкурентноспособност”, припомнят от икономическото министерство.

“Освен че започва усвояването на средства, завършването на процедурата е сигнал към бизнеса, че Научно-технологичният парк ще се случи и очакваме интересът към проекта още повече да се засили”, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра си.

В началото на декември предстои първа копка на Иновационния форум и паркинг сградата в Научно-технологичния парк. Договорите с изпълнителите за тях бяха подписани в началото на септември 2014.

Първият частен инвеститор, българската иновационна компания Walltopia, също предстои да обяви дата за започване на строителството на техния Collider Activity Centre отново през декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес