През лятото тръгва смяната на аналоговата ТВ с цифрова

Готов е петгодишният план за поетапна цифровизация на телевизиите в цялата страна и се очаква след приемането му до края на месеца от кабинета, да тръгнат процедурите по смяна на аналоговата телевизия. Това съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Страната ни е закъсняла с около две години с приемането на плана за цифровизация на телевизията, който трябваше да се приеме до октомври 2006 г. Ангажиментът на България към Европейския съюз е да замени до 2012 г- всички аналогови телевизионни мрежи с цифрови, което налага бързо действие, обясни Божков.

Първо се предвижда раздаването на три телевизионни мрежи – става дума за Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. От 2010 година се надяваме още три мрежи да бъдат раздадени също на островен принцип, каза Божков.

В рамките на месец правителството ще определи дали изборът на мрежи ще става чрез конкурс, обясниха още от КРС.

За цифровизацията ще се използва опитът на Испания, която за две години е постигнала 85 процента цифрово покритие. В момента експерти от испанското правителство са на посещение у нас, за да обсъдят с ръководството на КРС конкретните стъпки при прехода от аналогова към цифрова телевизия.

Споделяне

Още по темата

Още от България