През лятото тръгва строежът на обходни пътища за 150 млн. лв.

Договори за строеж на нови пътища за 150 млн. лв. ще бъдат сключени по Оперативна програма “Транспорт” (ОПТ) до средата на годината, съобщи във вторник Галина Василева, директор на дирекция “Координация на програми и проекти” в транспортното министерство. Става въпрос за изграждането на обходни пътища на Монтана и Враца и за западната дъга на софийския околовръстен път, уточни тя.

До края на годината най-вероятно ще се възложи и ремонтът на пътя Враца (Мездра) – Ботевград, чиято индикативна стойност е 166 млн. лева.

До средата на 2012 г. плащанията по ОПТ ще достигнат 756 млн. евро или 39% от бюджета на програмата. В края на годината усвояването ще стигне близо 50%, като по този начин програмата се нарежда на едно от първите места по успеваемост, каза Василева. Тя припомни, че до 2010 ОПТ е била една от най-критикуваните заради забавяне на проектите, слаб административен капацитет и е имало риск от загуба на финансиране, но всички проблеми са преодолени.

През втората половина на април ще се отворят офертите на кандидатите да строят обхода на Монтана (12.5 км – 49 млн. лева) и обхода на Враца (6.8 км – 25.4 млн. лева), а строителството ще започне през лятото. Предстои откриване на процедура по избор на изпълнител за ремонта на пътя Враца – Ботевград – 32.7 км. След модернизацията на пътя ще се изгради и връзката на Враца с магистрала “Хемус”.     

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?