През май бизнес доверието в Германия е спаднало до 17-месечен минимум

През май бизнес доверието в Германия вероятно е спаднало до 17-месечен минимум на фона на приближаването на водещата европейска икономика към рецесия, прогнозират анкетирани от агенция Блумбърг 21 специалисти. Официалните данни за бизнес доверието в Германия през май ще бъдат обявени днес в 10,00 ч. местно време в Мюнхен.

Експертите очакват понижаване на индекса на института Ифо /Институт за икономически изследвания, Мюнхен/ за бизнес доверието в западна Германия до 86,5 в сравнение с 86,6 през април. Това е най-ниското ниво на индекса от декември 2001 г.

Германската икономика на стойност 2,4 трилиона долара, която се сви през първото тримесечие на 2003 г. с 0,2 на сто, влияе негативно на растежа в цялата еврозона, тъй като рязкото поскъпване на еврото спрямо долара сериозно затруднява износа.

Много политици, между които и министърът на финансите Ханс Айхел, призовават Европейската централна банка /ЕЦБ/ да стимулира растежа, като понижи лихвите в 12-членната еврозона.

Поскъпването на еврото ще затрудни значително икономическото възстановяване, а може дори да го отложи, прогнозира пред Блумбърг Холгер Шмединг от Банк ъв Америка в Лондон, който е бивш съветник в МВФ. Той очаква ЕЦБ да се опита да балансира поскъпването на еврото с понижаване на лихвите с 50 базисни пункта.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес