През март-април започват ремонтите на виадуктите по “Хемус“ и “Тракия“

През март или април ще започне работата по аварийните ремонти на трите виадукта на магистралите "Хемус" и "Тракия", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в петък по време на парламентарния контрол.

 

Тя обясни, че ремонтът се е забавил заради обжалване на процедурите по избор на изпълнители на ремонтите, а и защото самите компании са предложили по-дълъг срок. Освен това обществената поръчка е проведена по по-дългата процедура, вместо исканата от Павлова по-кратна процедура, за да може ремонтите да тръгнат още през миналата есен. Едва през септември 2012 г. обаче бяха избрани трите фирми, които ще рехабилитират опасните мостове по двете магистрали.

 

Виадуктът на 61-я километър от "Тракия" ще се рехабилитира от обединение на "Геострой", "Мостремонт 97" и "Пътстрой 92” срещу 5 990 178 лв. без ДДС. Вторият опасен мост на "Тракия" – на 67-я километър, ще се ремонтира от австрийската "Порр Бау” за 7 249 562 лв. без ДДС. Виадуктът "Бербеш" на "Хемус" (30-и км) ще поправя от "ГБС Инфраструктурно строителство” с 12 923 567 лв. без ДДС.

 

Павлова съобщи още, че се надява до края на пролетта да започне изграждането и на обхода на град Габрово, което е първата фаза от по-големия проект за строеж на тунел под Шипка. Попитана от депутати за заявен инвеститорски интерес към изграждането на тунел в участъка Троян – Кърнаре, министърът обясни, че в министерството няма внесена подобна заявка. Тя припомни, че това е много стара идея за комбиниран тунел – релсов и автомобилен път, в два или три ръкава, но за него не е разработван проект. Трябва да бъде направен анализ на трафика и икономическа финансова оценка, за да се установи дали израждането на подобен тунел е изгоден. Това е сериозно строителство, тъй като строежът на 7 км тунел ще е доста скъпо, отбеляза министър Лиляна Павлова.

 

Тя пое ангажимент пред народните представители, че изграждането на обходен път в участъка на село Лиляк ще бъде проектирано през настоящата година, тъй като в участъка има засилен тежкотоварен трафик. Ако има осигурено финансиране, този проект ще бъде осъществен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?