През октомври ЕК ще предложи решение за акциза върху домашната ракия

През октомври ЕК ще предложи решение за акциза върху домашната ракия

Еврокомисарят по митническата и данъчната политика Ласло Ковач е изразил готовност през октомври да излезе с предложение, което да даде адекватно решение на проблема с домашната ракия в България. Това е станало на среща в четвъртък с българския евродепутат Кристиян Вигенин (БСП), сэобщиха от пресцентъра на нашия представител в Европарламента

"Българите не трябва да плащат акциз за своите традиции", е заявил Вигенин на Ковач по време на срещата, поискана преди новото обсъждане на доклада за минималните акцизи върху алкохола и алкохолните напитки в ЕП, се посочва в съобщението.

"Възможността България да премахне акциза върху домашната ракия по никакъв начин няма да компрометира общата политика на ЕС в тази сфера и няма да повлияе нито върху европейския, нито върху българския пазар, но ще реши конкретния проблем на хиляди български граждани", заявил Вигенин.

Гласуването в парламентарната икономическа комисия ще се състои следващата седмица в Брюксел, след което влиза в дневния ред на пленарната сесия в Страсбург  (9-12 юли). Последната дума по данъчните въпроси има Съветът на министрите на финансите, където решенията в тази сфера се приемат с единодушие.

Споделяне

Още от Бизнес