През октомври контингентът ни в Ирак се мести в Дивания

База "Кило" в Кербала, където е българският военен контингент, е била подложена на минометен обстрел през изминалата нощ. Поредното нападение срещу базата бе извършено в момент, когато София решава дали да приеме идеята на американски и полски военни за преместване на контингента ни в провинция Кадисия през октомври.

Три мини са се взривили край базата на българските военнослужещи. Мините са паднали около и в двора на болницата в града, която се намира на 30-50 метра от базата. Към мястото на експлозиите е бил изпратен патрул, който при огледа е открил ранените иракчани. Няма пострадали рейнджъри и поражения по базата, уточниха от МО.

Решението за евентуалното преместване на контингента ни от Кербала в Кадисия ще бъде взето в началото на октомври, съобщи часове след обстрела премиерът Симеон Сакскобургготски. Той повтори позицията на военния министър и не експертите от Генералния щаб, че Кадисия ще е по-сигурно място за контингента ни.

Решението ще бъде съобразено с желанието и интереса на българската част, увери министър-председателят. Той уточни, че то ще стане факт след среща на министъра на отбраната Николай Свинаров с представители на коалицията в района на Персийския залив. Преди дни Свинаров съобщи, че получил покана за среща на 9-ти октомври от американския си колега Доналд Ръмсфелд.

Това са политически и военни въпроси, не съм стратег, за да се произнасям категорично, каза премиерът.

Министерството на отбраната и Генералният щаб са решили в понеделник единодушно българският батальон в Ирак да бъде преместен от Карбала в провинция Кадисия. Решението ще бъде обявено официално в сряда от министъра на отбраната Николай Свинаров, пише в. "Дневник" в днешния си брой. Вчера и правителственият говорител посочи, че военният министър ще огласи позицията на премиера, която щяла да бъде консултирана с тази на президента Георги Първанов.

България няма срок за вземане на решението, но Свинаров увери, че то ще бъде взето до края на тази седмица. Той каза също, че е по-добре контингентът ни да се премести преди да замине четвъртият ни батальон за Ирак през декември.

Попитан кой трябва да вземе решение за преместването на българския контингент - парламентът или правителството, премиерът каза, че трябва да има дебат по темата, но не конкретно в Народното събрание. Отговорността е на правителството, подчерта Симеон преди заседанието на Политическия съвет на НДСВ.

Междувременно депутати от опозицията продължават да настояват въпросът да бъде обсъден в парламента. За доклад и обсъждане във външната комисия настояха от Демократи за силна България и СДС, а БСП иска пленарна зала да гласува решение за преместването. Според председателя на парламента Огнян Герджиков обаче ново решение не е необходимо.

Военният министър Свинаров също обяви, че ново решение на парламента не е необходимо. Шефът на Генщаба ген. Никола Колев обаче хем смята, че такова решение не се налага, хем иска Народното събрание да даде "принципно съгласие" за преместването като не посочва с какъв акт да стане това. За решение на законодателния орган се обяви преди десетина дни и президентът Първанов, който засега мълчи по въпроса.

От гледна точка на приетия на 17 декември 2003 г. от Народното събрание Меморандум за участието на България в коалицията в Ирак, продължилият повече от седмица политически шум срещу преместването на българските рейнджъри е бил напълно излишен, коментира "Дневник". В документа изрично е казано, че провинция Кадисия, чийто център е град Дивания, влиза в зоната на отговорност на многонационалната дивизия "Център-юг", в която е включен и българският батальон. На стр. 28 е поместена и карта на зоната на действия на дивизията. Срещу инициалите BG в легендата под картата са посочени градовете Карбала, Вавилон, Кут ал Хай, Дивания и Наджаф. Това означава, че българският контингент може да се намира във всяка една точка от одобрената от парламента зона.

Базата, където ще бъде разположен батальонът, е била оценена като по-надеждна от досегашната "Кило". Тя се намирала извън града и била много по-голяма от сегашната, което давало възможност на едно място да бъде събран целия контингент. Според експертизата на военните новото място позволявало българските рейнджъри, които патрулират, да бъдат снабдявани по-лесно с храна и муниции. Тъй като "Кило" е разположена в града Карбала, в момента всяка доставка за български патрул става чрез специална операция на нашите момчета, обясни висши военен.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: