През октомври се чака яснота ще бъдат ли прекратени преговорите за еврочленство на Турция

През октомври се чака яснота ще бъдат ли прекратени преговорите за еврочленство на Турция

"Анкара все повече се отдалечава от Европа и нейните ценности", заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", публикувано в неделя.

Тя  допусна, че преговорите за влизане на Турция в ЕС може да бъдат спрени, но яснота по въпроса се очаква члед като през октомври среща на високо ниво в ЕС обсъди бъдещето на отношенията с Анкара.

"Обръщаме внимание на две точки: първо, да не се преговаря сега за разширяване на митническия съюз, второ, да се внесе яснота трябва ли да бъдат отложени или пък спрени изцяло преговорите за влизане на Турция" в ЕС, казва тя.

Меркел нарича арестите на германски граждани в Турция "сериозна и неприемлива" стъпка от страна на Анкара. "Трябва внимателно да обмислим действията си. Разполагаме с множество варианти", отбелязва германският канцлер.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха под влиянието на редица фактори, сред които са арестите на германски граждани от турските власти. Става дума най-вече за журналиста от в. "Велт" Дениз Юджел, преводачката Мешале Толу и правозащитника Петер Щойтнер. По данни на германското външно министерство някои от задържаните са заподозрени в подкрепа на тероризма и участие в опита за държавен преврат миналата година.

Меркел коментира и решението на Съда на Европа от преди дни, с което бе отхвърлена жалбата на Унгария и Словакия срещу квотите за разселванена бежанци, приети от Европейската комисия. Будапеща, Братислава и Варшава обявиха, че въпреки заплахата от солени глоби от ЕК, те ще отказват да приемат бежанци.

Германският канцлер предупреди обаче, че са възможни и друг тип санкции. Страните, които не спазват квотите на ЕС за приемане на кандидати за убежище, може да бъдат лишени от помощи в други области, заяви Меркел в интервюто си Меркел, цитирана от Франс прес.

"Ако няма солидарност по миграцията, не ще може да има такава и в други области, което може да се отрази зле на европейското единство", казва още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?