През октомври се очаква милиардният договор за нови кораби

Сн. БГНЕС

Милиардният договор за да нови патрулни кораби вероятно ще бъде подписан септември-октомври, съобщиха зa Mediapool източници, запознати с хода на преговорите.

Директните преговори между МО и германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която бе избрана да изпълни поръчката, започнаха в средата на миналия месец и засега вървят гладко.

Подизпълнител на германската фирма ще бъде българската корабостроителница "Делфин".

Засега се планира и двата кораба да бъдат построени в България.

"Засега преговорите вървят добре", съобщиха източници от МО.

Военният министър Красимир Каракачанов дава сигнали, че ще се опита да завърши проекта, колкото се може по-бързо.

Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева трябва да минат през пленарна зала. Там обаче не се очаква сериозна съпротива срещу нея.

Първоначално за фаворит в проекта за новите кораби се смяташе именно българската компания "МТГ – Делфин", но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта.

Така за проекта официални оферти подадоха само "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "Fincantieri".

"Делфин" бе на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди три години, но в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от

МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

В момента ВМС разполагат с шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. 

Миналата година България купи и два кораба "втора ръка" от Нидерландия за общо 4 млн. лева, но те още не са усвоени от Военноморските сили. 

Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са и оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.

Според сметката на МО, ако те бъдат заменени с два нови патрулни кораба, ще се спестяват годишно 7.3 млн. лева.

Освен проектът за нови кораби, МО подготвя и сделката за нови бронирани машини на стойност около 1.5 млрд. лева.

Проектът се движи по-бавно и все още няма избран изпълнител.

Споделяне

Още по темата

Още от България