През първата половина на годината турската автомобилна индустрия е отбелязала износ от 3,3 милиарда долара

Автомобилната индустрия в Турция през първите шест месеца на годината е отбелязала износ на транспортни средства и резервни части на стойност над 3,3 милиарда долара, което е с 58 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, когато бе реализиран износ в размер на 2 милиарда и 116 милиона долара, пише днес вестник Хюриет.

Всекидневникът се позовава на данни от доклада на Съюза на износителите Улудага в Турция. Стойността на общия износ на транспортни средства и резервни части за месец юни е 660,5 милиона долара - 67,6 процента повече в сравнение със същия месец миналата година.

През първите шест месеца на тази година турската автомобилна промишленост е изнасяла стоки в 162 държави. Износът за Германия е нараснал с 43,5 процента и е достигнал стойност от 559,8 милиона долара. За Италия увеличението е с 31,8 на сто, а общата стойност на износа в тази държава през първите шест месеца е 388,9 милиона долара.

С 6,6 на сто е увеличен и износът за Франция, където от Турция са внесени стоки за 317,3 милиона долара. В Испания турската автомобилна индустрия е изнесла стоки на стойност 181,9 милиона долара - със 170,8 процента повече от миналата година.

Приблизително деветдесет и шест процента е увеличението на износа за Англия, където стойността му е 167 милиона долара, докато същият процент за Русия е 126,2 процента, а отбелязаният в тази страна износ е в размер на 87,9 милиона долара. Със 181,8 процента е нараснал износът за Израел и неговата стойност е достигнала 78,8 милиона долара.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес