През първото тримесечие Гърция има първичен излишък от 1,5 млрд. евро

Бюджетът на Гърция е отбелязал първичен излишък в размер на 1,5 млрд. евро през първото тримесечие на тази година срещу първичен излишък от 520 млн. евро за същия период на 2013 г. И заложена цел за първичен излишък от 878 млн. евро, предаде радио Атина, цитирано от БТА в сряда.

Това се вижда от окончателните данни за изпълнение на държавния бюджет на Гърция за първите три месеца на настоящата година, според които дефицитът на централното правителство е възлязъл на 448 млн. евро спрямо дефицит от 1,3 млрд. евро през същия период на 2013 г. и заложена цел за дефицита от 1,08 млрд. евро.

Размерът на чистите приходи в бюджета е възлязъл на 12,7 млрд. евро, като е отбелязал ръст от 136 млн. евро или 1,1 на сто спрямо заложената цел.

В сряда гръцкото правителство внесе в парламента средносрочна програма за финансова стабилност за периода 2015-2018 г. Министерството на финансите на Гърция обяви, че тази година страната ще постигне по-добри от очакваните данни за бюджета, но призна, че високата безработица вероятно ще намалява бавно през следващите четири години.

Министерството обяви, че очаква бюджетният излишък тази година да възлезе на 2,3 процента от брутния вътрешен продукт, което бележи подобрение спрямо по-ранна прогноза за излишък от 1,5 процента. Министерството смята, че през 2018 г. първичният излишък ще достигне 5,3 процента от БВП. Данните за първичния излишък визират бюджетния баланс преди плащането на лихви, напомня АП.

Министерството прогнозира, че безработицата ще падне малко под 20 на сто през 2016 г., достигайки 15,9 процента през 2020 г.

Очаква се програмата да бъде гласувана до понеделник, когато е заседанието на Еврогрупата. На него заместник-финансовият министър Христос Стайкурас ще постави въпроса за ново облекчаване на гръцкия дълг.

Миналата седмица европейската статистическа служба Евростат потвърди официално, че през 2013 г. Гърция е постигнала първичен излишък в държавния бюджет в размер 0,8 процента от брутния вътрешен продукт.

Атина смята, че този факт открива пътя към "начало на дискусия за облекчаване на дълга" в посока на удължаване на сроковете за погасяване на кредитите и намаляване на лихвите по

тях и че това е възможно на базата на споразуменията, постигнати с партньорите от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Гърция официално ще предложи удължаване на срока за погасяване на международните ѝ спасителни заеми до 50 години като част от мерките, целящи да направят дълга ѝ устойчив, заяви високопоставен представител на гръцкото финансово министерство, цитиран от Ройтерс. Гърция също така ще предложи намаляване на лихвения процент на спасителните заеми, които получи от страните от еврозоната, или преминаване от плаваща към фиксирана лихва, заяви цитираният представител.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?