През следващата година трябва да има регулатор на водния сектор

През следващата година трябва да има регулатор на водния сектор, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Валинти Церовски. Според него до средата на тази година трябва да се регламентира законово дейността на регулатора.

Министърът каза, че той би трябвало да заработи най-рано от следващата година, но това е един доста оптимистичен срок. Засега подготовката на органа се бавела с 6-7 месеца, а той бил много важен за навлизане на частни инвестиции в сектора.

Церовски смята, че 5-6 милиарда лева ще са необходими за модернизацията на ВиК инфрастуктурата в страната. Начинът, по който са създадени водните сдружения, според него е незаконен. Според него първоначално е трябвало да има конкурс.

Министърът каза, че се създава чувството, че сдруженията са направени заради хората в тях и затова трябва да се прекрати тяхната дейност.

Най-вероятно заради недобро управление на финансите ще бъде сменен управителят на хасковското ВиК, както и още двама-трима управители.

Валентин Церовски каза, че вече втора седмица внася предложение в Министерския съвет за учредяването на българско търговско дружество, което ще участва в тристранния консорциум по изграждането на петропоровода "Бургас - Александруполис".
Министърът съобщи, че от руска страна меморандумът все още не е подписан. Българският посланик в Руската федерация ще се срещне с представители на институции, за да разбере кога ще бъде подписан меморандумът.

Още от Бизнес