През следващите 30 години в световния енергиен сектор трябва да бъдат инвестирани 10 трилиона долара

Частните инвеститори и правителствата ще трябва да инвестират 10 трилиона долара в световния енергиен сектор през следващите 30 години, ако искат да избегнат спирания на електрозахранването, каквито имаше наскоро в източната част на САЩ и части от Европа, се посочва в проучване на Международната агенция за енергия /МАЕ/, цитирано от в. Файненшъл таймс.

Резултатите от продължилото две години проучване на МАЕ ще бъдат публикувани в началото на ноември. То обхваща най-големите потребители на енергия в света. Повече от 2 трилиона долара от общата сума на необходимите инвестиции трябва да бъдат вложени в Китай, където потреблението на енергия нараства най-бързо в световен мащаб.

Главният икономист на МАЕ и автор на доклада Фатих Бирол посочва, че когато се говори за инвестиции, винаги се мисли за петрола и природния газ. Но през следващите три десетилетия повечето инвестиции ще отидат в сектора на електричеството.

На практика, повече от 50 процента от необходимите инвестиции в енергетиката са за електричеството, докато петролът и природният газ са на второ място, а на трето остават въглищата със съвсем малък дял. Намирането на инвестициите, необходими за енергийния сектор, няма да бъде лесно.

По принцип той се отличава с ниска възвръщаемост и висока степен на нестабилност и риск, се посочва в доклада на МАЕ. В периода 1992-2002 г. неговите резултати бяха под средните в списъка на всички промишлени сектори.

По БТА

Още от Бизнес