През януари бизнес климатът се влошава заради спад в търговията на дребно

През януари общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което изцяло се дължи на спада на показателя в търговията на дребно, съобщи Националният статистически институт в петък.

Стопанската конюнктура в промишлеността остава без промяна.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 15.2 пункта спрямо предходния месец. Този спад се дължи на рязкото влошаване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията, което е съпроводено и със силно изразен песимизъм в прогнозите за следващите три месеца както за продажбите, така и за поръчките към доставчиците.

През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 3.7 пункта в сравнение с декември 2011 г. главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

"Бизнес климат в сектора на услугите" през януари се покачва със 7.3 пункта в сравнение с предходния месец главно поради по-оптимистичните прогнози на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?