През юли се планира първа копка на хранилището за ядрени отпадъци

Скоро ще заработи и съоръжение за изгаряне на ниско радиоактивния боклук на АЕЦ "Козлодуй"

През юли се планира първа копка на хранилището за ядрени отпадъци

След значително забавяне заради обжалване, за юли се планира да започне строежът на националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци от дейността на АЕЦ "Козлодуй", чийто първи етап на изграждане се финансира с близо 72 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй". Това съобщи пред журналисти Дилян Петров, директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО), което ще е оператор на съоръжението.

Проектът е получил разрешителни за строеж от регионалното министерство и от Агенцията за ядрено регулиране и ако няма обжалване от страна на засегнатите общини край Козлодуй, първата копка ще бъде на правена през юли, посочи той.

Изпълнител на строежа ще е немската компания "Нюкем Текнолоджи", с която преди година бе подписан договор за изграждане на обекта, за който се наложи изработване на нова екооценката и обществено обсъждане, което забави допълнително и без това изостаналия с графиците проект. Първоначалните намерения бяха хранилището да влезе в експлоатация през 2015 г. Сега този срок е изместен за 2021 г.

Бъдещото хранилище ще приема отпадъците от ежедневната работа на ядрената централа като предпазни средства и облекла или използвани инструменти. За намаляване на обема на предназначените за депониране в него ниско и средно радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй" са изградени цех за раздробяване и съоръжение за изгарянето им – т. нар. Плазмотрон.

Извършени са проби как работят, но с конвенционални отпадъци. Сега от ядрения регулатор ще се иска разрешение да се извършат проби за работа с радиоактивни отпадъци. Очаква се такива да се направят след няколко месеца и двете съоръжения за заработят, с което обемът на предназначените за погребване ядрени отпадъци от дейността на АЕЦ "Козлодуй" ще намалят с 80 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?