През юни газът поскъпва с 20%

През юни газът поскъпва с 20%

Природният газ през юни ще струва с 20 процента повече спрямо май, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която утвърди във вторник цена от 45.27 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) при досегашна тарифа от 37.71 лв.

Поскъпването е по-високо от прогнозираните 13 на сто от държавния газов доставчик "Булгаргаз" като причините за това са три.

Едната е, че внесеното заявление е при цени на борсите за около една трета от месец май, но тарифите са нараснали допълнително до края на миналия месец. Само за периода 30 април – 26 май те са нараснали с 22%, съобщи миналата седмица шефът на газовото дружество Николай Павлов. И след това обаче те продължават да се увеличават.

Другата причина е едноседмичната профилактика и планов ремонт в края на юни на съоръжения от газопровода "Турски поток" на територията на Турция, което ще лиши страната от руски газ за посочения период. Павлов коментира по-рано през деня пред БНР, че "втори месец "Булгаргаз" води преговори с "Газпром експорт" количествата, които са необходими за българския пазар, да бъдат доставени по старото трасе през Украйна и Румъния". "Няма техническа, няма и правна пречка, които да възпрепятстват такава доставка", посочи Павлов. Дружеството вече е договорило с други големи доставчици част от количествата за времето на ремонта да бъдат купени по спот цени. Именно това също вдига цената.

Третата причина за поскъпването и невъзможността "Булгаргаз" да внася в страната всички договорени с азерската СОКАР количества каспийски газ, тъй като газопроводът между Гърция и България Комотини-Стара Загора още не е готов, а съществуващата входна точка на Кулата-Сидирокастро е с по-малък капацитет. В момента азерският газ е по-евтин от руския, но държавният доставчик не може да го използва в микса си за регулирания български пазар, а го продава на свободния. Което за дружеството е добре, но не и за потребителите на газ като промишлените предприятия, топлофикациите и газоснабдителните дружества, захранващи бита.

Прогнозите на дружеството за цената на природния газ през юли бяха за цена под реално определената за юни. Очакванията бяха за стойност 44.72 лв./MВтч., но те също ще бъдат преразгледани.

Сегашното вдигане на цената на газа с една пета няма да се отрази върху сегашните сметки за парно и електроенергия, но със сигурност ще повиши тарифите на топлофикациите от юли 2021 г. Изчисленията на енергийния регулатор бяха за поскъпване, достигащо до 14 на сто, но вероятно ще е по-високо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?