През юни гласуваме с обща бюлетина

Политическата сделка интегрална бюлетина срещу по-ниски депозити за участие в изборите успешно се осъществи в сряда в парламента.

При окончателното гласуване на закона за избор на народни представители, първо НДСВ подкрепи двойното намаляване на финансовото изискване за участие в изборите, а след това и част от БСП гласува в подкрепа за въвеждането на общата бюлетина.

141 депутати одобриха интегралната бюлетина

С гласовете на 141 от общо 199 депутати в залата, НДСВ, дясната опозиция и част от социалистите одобриха въвеждането на интегралната бюлетина. Срещу нововъведението гласуваха 37 народни представители, а 21 се въздържаха.

Така още на предстоящите избори през юни избирателите ще получават само една бяла бюлетина, на която ще са изписани имената на всички участващи партии, коалиции и независими кандидати, и върху нея ще отбелязват своя избор. Бюлетината ще съдържа и номерата на участниците, дадени ими от ЦИК чрез жребий, както и имената на първите трима кандидат-депутати в съответната листа на всяка партия или коалиция.

Бюлетината няма да се слага в плик и ще се пуска в непрозрачна урна.

Отпадна предложението на Янаки Стоилов от БСП бюлетината да съдържа и цветна емблема на партиите, ако те пожелаят. Според Даниел Вълчев от НДСВ подобно изображение само може да обърка избирателите.

Бюлетината, с която ще гласуват българите в чужбина, няма да включва независимите кандидати. На тях ще се изписват само имената на партиите и коалициите, без първите трима кандидат-депутати. Парламентът отхвърли предложението българите в чужбина да могат да гласуват по интернет.

Очаквано, Ремзи Осман от името на ДПС обвини НДСВ, ДСБ и БСП, че с интегралната бюлетина целят да ограничат правото на вот на възрастните и неграмотните. Според него, единствената цел на вносителите е да объркат избирателите и да увеличат броя на недействителните гласове.

Лидерът на ПГ на Новото време Борислав Цеков пък обяви, че нововремци са против приемането на интегралната бюлетина в този ѝ вид. Според него, тя трябва да е под формата на брошура или книжка, за да може всяка партия да включи всички кандидат-депутати от листата си в съответния регион. Идеята на нововремци, отхвърлена минути по-рано от пленарната зала е избирателите да могат да пренареждат или зачеркват хора от партийните листи.

Студентите могат да гласуват там, където учат

Въпреки несъгласието на ДПС и НДСВ, депутатите приеха облекчените условия за гласуване на ученици и студенти. Те ще могат да упражнят своя вот и там, където учат, срещу заверена студентска или ученическа книжка, както и декларация, че няма да гласуват на друго място.

Отново Четин Казак и Михаил Миков от БСП привидяха в този текст възможност от злоупотреби, както и създаване на преференции за определена група избиратели.

В сегашния си вариант интегралната бюлетина е анонимка, която дава възможност на хора като Красимир Премянов или Жан Виденов да бъдат вмъкнати тайно в кандидат-депутатските листи и така против волята на избирателите да влязат в парламента, обяви Цеков.

В отговор социалистът Георги Божинов обясни от трибуната, че Виденов и Премянов били хора – водачи, а не мижитурки и слагачи и именно като водачи на листи били влезли в парламента преди 8 години.

Финансовият праг за изборите намаля двойно

Преди това депутатите намалиха двойно финансовият депозит за отделните партии, за да участват в изборите и въведоха депозит и за коалициите. Въпреки че спряха часовника, те не успяха да приемат докрай промените в избирателния закон.

На първо четене бе приет текст, според който всяка политическа формация трябва да внесе 40 000 лв., за да се яви на избори, независимо дали кандидатства сама или в коалиция. Срещу това скочиха от БСП, които са заедно с още 10 формации в предизборната Коалиция за България. Президентът Георги Първанов също остро разкритикува текста, но намекна, че ако депозитът се намали, няма да налага вето.

Днес депутатите окончателно гласуваха, че отделната политическа формация ще се явява на вота срещу 20 хил. лв., а коалицията – срещу 40 хил., независимо от броя на партиите в нея. 5 хил. лева ще е прагът за инициативните комитети на независимите кандидати. И за тях депозитът бе намален двойно.

Новите предложения бяха внесени от председателя на ПГ на НДСВ Борислав Цеков, който обясни в зала, че наистина 40 000 лева е прекалено висока цена за явяване на изборите.

По принцип срещу въвеждането на депозит се обявиха Любен Корнезов от БСП и Четин Казак от ДПС, които безуспешно поискаха паричният ценз да отпадне.

Казак предупреди, че ако бъде приет, депозитът ще се атакува в Конституционния съд, тъй като нарушава конституционния принцип за равнопоставеност на партиите.

Корнезов също не успя да убеди колегите си, че депозит не е необходим, след като една партия чрез регистрацията си вече е доказала, че е законна.

Ремзи Осман от ДПС определи депозита като пречка пред партийния плурализъм, който ще попречи на формации с добри идеологии, но без пари, да участват във вота.

Финансовият депозит твърдо бе подкрепен от НДСВ, Новото време и дясната опозиция, според които това е реална бариера пред участието на изборите на партиите – фантоми.

БСП си извоюва и облекчен режим за подписите на симпатизантите

Освен депозита, за да се регистрират за участие в изборите партиите ще трябва да представят в ЦИК и списък с 5 хил. подписа на симпатизанти. По настояване на Татяна Дончева от БСП отпадна първоначалният тест, според който в една коалиция всяка отделна партия трябва да представя такъв списък и ако дори една не успее да събере подписите, цялата коалиция отпада.

Финалният текст в закона, който трябва да пресече умишлените опити на формации – фантоми да дубликат имената на реални партии, гласи: “Наименованието и абревиатурата на коалиция да не повтаря името или абревиатурата на партия, регистрирана преди 1 януари 2005 г. по закона за политическите партии, включително чрез прибавянето на думи, букви, цифри или други знаци. Забраната няма да важи, когато наименованието на коалицията повтаря името на някоя от участващите в състава ѝ партия”.

Парламентът прие, че задължителният минимум от 5000 подписа ще важи за цялата коалиция.

По време на обсъждането на този текст Четин Казак се възмути, че така се ограничават сериозните коалиции на изборите. Той се обърна към синята опозиция с предупреждение, че коалирането им с БЗНС може да им попречи да се регистрират. Репликата му разяри Борислав Китов от групата на Народен съюз, който отговори, че за разлика от ДПС, БЗНС-НС нямат неграмотни симпатизанти и няма да имат проблем да съберат необходимите 5 хиляди подписа.

Партиите ще са длъжни да представят в ЦИК и удостоверения от Сметната палата, че са внесли своите финансови отчети за последните 3 години. Отпадна изискването за предоставяне на банкова сметка за приходите и разходите в предизборната кампания.

ДКСИ ще проверява за бивши и настоящи агенти

Народното събрание прие и оспорения от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) текст, според който тя се задължава да проверява кандидат-депутатските листи за бивши и настоящи агенти на специалните служби и на бившата Държавна сигурност. Тази информация комисията ще предоставя на партийните лидери.

На последното заседание на парламентарната правна комисия миналата седмица текстът бе оспорен от член на ДКСИ с аргумента, че данните за настоящи агенти или разузнавачи е класифицирана информация и не може да бъде предоставена според закона за защита на класифицираната информация, закона за МВР и закона за отбраната.

И Елиана Масева от ДСБ, и Владимир Дончев от НДСВ обаче обясниха, че законът за избор на народен представител е специален и действа преференциално. Това според тях означава, че няма пречка партийните лидери да получават тази информация от ДКСИ с условието да не се разпространява.

В момента допуск до подобна класифицирана информация има само лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в качеството си на премиер. Няма проблем обаче и останалите партийни лидери да поискат такъв допуск и ДКСИ да им разреши, обясниха депутати от НДСВ.

Споделяне

Още от България