През юни може да бъде сменен личният лекар

От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар, напомнят от НЗОК. Смяната може да се извърши два пъти годишно - през юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна.

Хората, които не са доволни от обслужването на досегашния си личен лекар, трябва да купят формуляр и да го попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Формулярът струва 10 стотинки и в районните здравноосигурителни каси има информация за местата, откъдето той може да бъде купен. В София формулярът ще се продава в медицинските книжарници на диагностично - консултативните центрове 22, 15 и 29, уточняват от касата.

Записването при нов лекар не изисква отписване и уведомяване на досегашния. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва от РЗОК. Ако здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, прави смяната само с новия талон за постоянен избор. Той е в два екземпляра. Първия екземпляр новоизбраният лекар изпраща в РЗОК, а втория оставя при себе си. Информация за лекарите, които работят с НЗОК може да се получи в РЗОК.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?