През юни започва ремонт на “Попа”

През месец юни ще започне цялостната реконструкция на пространството около паметника на Свети Патриарх Евтимий, по-известно на софиянци като “Попа”. Това съобщи в понеделник столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от “Фокус”. Ще се ремонтира и пространството при “Нотариата” – над “Попа” - ще се подменят настилките, пейките и осветлението.

В рамките на същата обществена поръчка, обявена от Столичната община през април, ще се ремонтира подходът на Южен парк от към ул. “Козяк”, става ясно от обявлението. Цената на проекта е около 50 хил. лева.

Фандъкова коментира бъдещите проекти на общината по време на инспекция на обновяването на градинката пред Народната библиотека, което трябва да приключи на 24 май. В чест на празника на просветата пред сградата са засадени 10 000 цвета във формата на слънце, което трябва да символизира репликата “Напред, науката е слънце”, обясни кметът.

“Надяваме се те да останат тук, да не се изкушават гражданите да вземат от тези красиви цветя. Цветята са достатъчно за всички, така че – хубаво е да оставим тази красота тук за всички – за гражданите, за гостите, за децата, за майките, за възрастните хора”, каза Йорданка Фандъкова. “Ако някой се изкуши да вземе цвете с коренчето, да знае, че тук има видеонаблюдение”, допълни кметът. Тя обясни още, че санкцията за кражба на общинска собственост е глоба от 10 до 50 лева.

Следващият етап от реконструкцията на парка около Народната библиотека обхваща пространството зад сградата, където ще се обновят алеите с екологични настилки и др. Стойността на проекта е 320 хил. лева.

“Започваме третия етап от реконструкцията на Южен парк. В същото време тече процедурата и за изграждане на осветлението в Борисова градина заедно с видеонаблюдение. За тази година това са обектите, които влизат в нашата програма”, каза още Фандъкова.

Кметът обяви, че общината започва програма за реконструкция на тротоарите за около 2 млн. лева. Отделно при изпълнението на големи инфраструктурни проекти ще се изградят изцяло 20 км нови тротоари през тази година.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?