През зимата чужденците посещавали най-често столицата и зимните курорти

През зимата чужденците посещавали най-често столицата и зимните курорти

През първите три месеца на годината най-много чужденци са нощували в столицата, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. Общо 73 219 чужди граждани са посетили хотелите в София и са донесли приходи от над 16 млн. лв. за местния туризъм. От данните на НСИ става ясно, че през зимните месеци чуждите граждани посещават основно столицата на страната и зимните ни курорти.

НСИ не отчита конкретно посещенията в Боровец, Банско и Пампорово, но посещението от чуждите туристи може да се види според броя на посещенията, отчетени от статистиката по области. Неслучайно Софийска област се нарежда на второ място по броя на чужденците, ползвали леглова база в населените места там, защото в тази област попадат двата ни зимни курорта Банско и Боровец. За периода от януари – март в този район са преспали 35 601 чужди граждани, които са донесли приходи от почти 4,2 млн. лв. за зимния туризъм в този район. Третият голям зимен курорт – Пампорово - и по-малкото курортно селище, което се намира близо до него – Чепеларе, се отчитат от статистиката в Смолянска област. Районът се нарежда на трето място по броя на чуждите граждани, които са го посетили през зимните месеци на тази година. Според данните на НСИ оттам са минали 18 915 чужденци, които са донесли приходи от нощувки в размер на почти 6 млн. лв.

Университетският център, който се оформи в Благоевград, го изстрелва на четвърто място по брой нощувки на чужди граждани в този район. Статистиката е отчела, че за първите месеци на 2006 година са пренощували общо 21 783 чужденци и са донесли приходи от нощувки за местния туризъм в размер на над 2 млн. лв.

Според данните на статистиката през първото тримесечие на тази година в българските хотели са пренощували общо 602 948 души, от които 192 906 са били чужденци. Приходите от реализираните нощувки за хотелиерите са били малко над 56 млн. лв. Делът на парите, платени от чужденци за нощуване в общата сума ,е над 34 млн. лв.

Страната ни разполага с общо 1216 хотела, сочат данните на НСИ. Те имат 79 725 легла. Най-голяма е легловата база във Варненска област. Отчетеният брой на леглата в района там общо е 11 625. Според данните на статистиката обаче те са разположени в общо 106 хотела. С най-голям брой хотели е Смолянска област – общо 169, отчетени в района. Те обаче разполагат с по-малко на брой легла – едва 7 854. Според данните на НСИ обаче, леглата в Смолянска област са значително повече, отколкото в Бургаска област.

Статистиката отчита, че Южното Черноморие разполага общо с 3 459 легла, разположена общо в 57 хотела.

На второ място, според легловата база, с която разполага, се нарежда  столицата. Според данните на НСИ в София има 135 хотела с 11 550 легла. Районът на втория по големина град у нас – Пловдив - се нарежда на второ място след Смолян по броя на хотелите – 151. В тях обаче има сравнително малка леглова база – общо 6 890 легла. Статистиката отчита значително по-малка леглова база в Софийска област, където попадат двата зимни курорта Банско и Боровец. Според данните на НСИ в този район има общо 47 хотела, в които има 5 805 легла.

През първото тримесечие на тази година са били издадени разрешения за строителството на 2867 нови сгради, съобщиха от Националния статистически институт. Най-големият брой са жилищни – 1599 за цялата територия на страната. Административните постройки, за които са получени разрешителни за строителство са общо 89 за цялата територия на България. Най-много нови административни сгради през тази година ще започнат да се строят в Пловдив – общо 29. В София те са едва три, сочат данните на НСИ. В Бургас са били издадени най-голям брой разрешителни за строителството на нови жилищни сгради – общо 475 за цялата област.

Споделяне

Още от Бизнес