Презареждане за бившия завод "Микроелектроника" Ботевград

Италианско-френска компания избра България пред Китай

Някогашната гордост на социалистическата индустрия – заводът "Микроелектроника" в Ботевград, където комунистическият вожд Тодор Живков произнася прочутата си фраза "тази година полупроводници, догодина цели проводници", постепенно се пълни с нови високотехнологични компании на чужди инвеститори.

Традициите в електронната промишленост, близостта до София – на половин час път, евтината работна ръка, ниски данъци и по-малката бюрокрация в сравнение с Франция например – са основните причини, които карат все повече чужди инвеститори не само да откриват свои бази в запустелите халета на "Микроелектрониката", но и да разширяват производството си и дори да го базират изцяло у нас за сметка на световната сила Китай.

Тази стъпка направи италианско-френската компания "Адвансд Принтинг Системс" (Advanced Printing Systems - APS), която откри във вторник своя индустриален парк на територията на бившия завод.

Да избереш България пред Китай

"Преди 20 години, когато срещнах Паоло, бях мениджър развитие на голяма френска компания, а Паоло продаваше стоките ни в Италия. Никога не съм си представял, че цялата дейност на фирмата ще съберем в Ботевград. Започнахме във Франция, преместихме се в Китай, а сега изцяло сме в България", каза Дени Монтагутелли при прерязването на лентата на новия индустриален парк. Той е един от собствениците на APS.

Другият е Паоло Визентини – италианец. Именно на него Дочо, както Визентини нарича управителя на българската компания, му предложил да инвестира в "Силициевата долина". "Казаха ми, че тук е направен първият компютър и рискувахме през 2004 г. с един етаж... През годините APS израсна от малка компания до глобален играч на термични принтери. Вече сме настанени в 5 сгради, а производството ни се увеличи над 10 пъти. Станахме най-големият производител на термични принтери в Югоизточна Европа. В Ботевград се сглобяват принтери и се разпращат до четирите краища на света с етикет "България". Целият ни бизнес вече е съсредоточен тук", каза Паоло Визентини при откриването на парка.

Той открои географското положение на България, добрата инфраструктура, квалифицираният български персонал, който освен технически умения знае и чужди езици, сред причините да изберат България.

Ниските корпоративни данъци и разходите за труд, както и липсата на бюрократични пречки в сравнение с Франция са другите плюсове за страната ни, стана ясно от думите на Монтагутелли. Според него "днес България е страна, в която свободното предприемачество е мисия изпълнима". Монтагутелли прогнозира, че ако Франция продължава с тежката си бюрокрация, други инвеститори ще последват техния пример.

Успехът на APS се дължи и на българския му управител Дочо Стайков, който е успял да създаде приятелска и семейна атмосфера в компанията, посочи Паоло Визентини.

"Инвестицията ви е от изключително значение за икономическото развитие на региона. Тя превръща Ботевград в топ локация за света в областта на производството на термични принтери", каза Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски.

Инвестиция от 3 млн. евро в APS Industrial Park

В индустриалния пак са инвестирани 3 млн. евро, осигурени от APS Group. Той е изграден на част от терена на бившия завод "Микроелектроника" в Ботевград на площ от 17 дка.

В момента в него са заети 150 души, но с преместването на цялото производство на компанията у нас ще бъдат разкрити още около 150 работни места. Средната работна заплата на работниците в Ботевград е около 700 лв., докато инженерите взимат двойно повече.

С разширяването на годишното си производството компанията ще произвежда у нас над 6 милиона термични принтера, които са предназначени за износ в цял свят.

Приложението на термични принтери е в широк диапазон. Това са компоненти, които се влагат при производството на тахографи за камиони, машинките в таксиметровите автомобили за плащането на сметката, медицински изделия като апарати за кардиограма и дефибрилатори, касови апарати, терминали за кредитни карти, системи за паркиране, ПОС-терминали и други.

В момента годишният оборот на българското дружество се движи между 15 и 20 млн. евро, но със съсредоточаването на производството си у нас, се очаква ръст на приходите и печалбите.

APS работи с около 600 клиента от цял свят, сред които компании от САЩ, Индия, Китай, Южна Корея, Бразилия и всички страни от ЕС. Компанията е основен доставчик за производството на тахографи на Scania, DAF, MAN, както и на Continental, Stoneridge, KFI Trading, Data Modul и други.

Офисът за развойната дейност на италианско-френското дружество е във София, а за продажби в Италия. Компанията притежава 25 международни патенти за термични принтери и софтуер и има 22-годишна история. В България стъпва през 2004 г., а десет години по-късно се взима решението цялото производство на фирмата да бъде съсредоточено в Ботевград. Днес това вече е факт.

Растеж и за останалите технологични компании в Ботевград

Първи потенциалът на базата на "Микроелектроника" открива белгийската EPIQ. Навлизането ѝ в България става случайно през 1990-те години. Български имигрант препоръчва на основния акционер в групата Роланд Дюшатле да инвестира у нас.

Той го послушва и през 1995 г. започва проект на зелено. През следващите десет години отваря три отделни завода в Ботевград за електронни чипове, системи за битови уреди и компоненти за автомобили.

През последните години Дюшатле разпродава свои дейности по света, като се раздели и с по-голямата част от бизнеса си у нас.

Филипинската "Интегрейтед Микро-Електроникс" (Integrated Micro-Electronics Inc. - IMI) купи завода за електронни чипове в Ботевград и разшири производството им.

Американската "Сенсата Текнолоджис" (Sensata Technologies) купи "Сензор найт индастриъл", която произвежда части за автомобилната индустрия и след завода в Ботевград, сега строи втори в икономическата зона "Тракия".

Дюшатле запази контрола над третата си компания с бизнес в България – "Мелексис" (Melexis), който проектират чипове за автомобилната индустрия.

На базата на "Микроелектроника" все още има място за още инвеститори. От пътя се виждат празни и пустеещи халета.

Село Трудовец конкурира Ботевград

В последните години село Трудовец се очертава като основен конкурент на Ботевград в привличането на инвеститори.

По данни на кмета на селото Веселин Драганов в селото работят 16 компании, най-голямата от които е "Граммер" (Grammer AG), която произвежда седалки за автомобилите и друго оборудване за тях. В нея работят 1100 души не само от община Ботевград, но и от Правец, Мездра, Тетевен и Враца.

Другите големи инвеститори в селото са българи – ЕТ "Йордан Величков" (76 работника), "Горна баня" – (65 работника), "ТИ-ВИ 67" (54 работника), "Белин" (40 работника).

Драганов иска общинският център да отдели повече средства за селото в бюджет 2017 г. В Трудовец живеят над 3100 души, а през последната година са се заселили нови 22-ма.

Бюджетът община Ботевград е над 19 млн. лв. за 2016 г. Безработицата в общината пък е под средната за страната и за второто тримесечие на годината е 7.6% по данни на местното бюро по труда.

Още от Бизнес

Защо УНСС е на път да фалира?