Презастраховка за софийския завод за боклук може да изпусне 200 млн. лв.

Столичната община се презастрахова срещу грешни действия по завода за боклука и така може да изпусне 200 млн. лв. европейско финансиране.

Плановете на София бяха договорът с избраното за изпълнител на проекта гръцко обединение "Актор-Хелектор" да бъде подписан до края на годината, но сега не е ясно дали това ще се случи. Причината е нова жалба, внесена в Европейската комисия (ЕК) от единия от загубилите кандидати - испанско българското обединение ВСМ-СПХ. То оспорва опита на гърците в строителството на такива съоръжения.

По този повод Столична община е потърсила нови доказателства за изградените обекти от "Актор-Хелектор", както и становище от Брюксел и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че няма пречки за подписването на договора. Докато не получим потвържденията от ЕК и МОСВ, договорът няма да бъде подписан, каза Мария Бояджийска пред Mediapool.

Това обаче поставя под риск усвояването на близо 200 млн. лв. европейски средства, защото проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда".

Причината е, че съоръжението трябва да бъде изградено за 19 месеца, от които 9 месеца са проектиране, а останалите за строителството на завода.

Въпреки че тези факти са публично известни, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова е учудена, защо Столична община не подписва договора с гърците.

"Договорът за изграждане на завод за боклука в София има време да се подпише до края на годината. Знаете, че процедурата беше проверявана няколко пъти и от Комисията за защита на конкуренцията, и от Върховния административен съд, така че за мен е странно защо Столична община не го подписва", каза Златанова, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че липсата на подписан договор увеличава опасността от загуба на средства.

"Може би е редно да попитате Столична община, тъй като всички процедури като бенефициент, като възложител на обществените поръчки, са извършени от общината. Тук нямат никаква роля нито МОСВ, нито аз като вицепремиер", смята Златанова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?