"Преждевременното" приемане на България и Румъния в ЕС бе "голяма грешка"

Днес е ясно, че Румъния и България още не са били готови за членство в ЕС през 2007 г., когато се присъединиха към Съюза. Мнозина в ЕС смятат, че поканата към тези две страни е била преждевременно решение, заявява в интервю за руската агенция Регнум политологът Вернер Вайденфелд от Мюнхенския университет, член на ръководството на фондация "Бертелсман", предаде БТА.

Решението до голяма степен имаше политически подтекст и бе награда за стабилността в двете страни през 90-те. Оказа се обаче голяма грешка да се гарантира членство на една държава, преди да бъде проверено, че тя изпълнява изискванията за присъединяване към съюза, казва аналитикът.

ЕС си взе поука от натрупания опит. Случаят до определена степен обяснява защо някои страни членки на ЕС днес проявяват предпазливост, щом стане дума за преговори с държави от Западните Балкани. В известен смисъл тези страни днес са жертви на преждевременното решение на ЕС да приеме Румъния и България, твърди германският експерт.

Колкото до миграцията на румънци и българи в други европейски държави, още е твърде рано за оценка на реалното им влияние върху социално-икономическата ситуация в Европа. Някои държави, примерно Германия, все още блокират имиграцията, докато Испания получи изгоди от трудовата миграция през последните години, отбелязва Вернер Вайденфелд пред агенция Регнум, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Европа