Президент и кмет заедно за празника на София

Президент и кмет заедно за празника на София

Президентът Георги Първанов и кметът на София Бойко Борисов бяха неизменно заедно по време на пика на тържествените чествания по случай празника на града. Държавният глава почете церемонията по вдигане на знамето на столицата на пилоните пред базиликата “Св. София”. Премиерът Сергей Станишев не дойде за честванията. Ден по-рано той официално се извини, че не може да присъства, защото ще е в чужбина.

По покана на Борисов на церемонията бяха още основните кандидатите за поста кмет Бриго Аспарухов (БСП), Тити Папазов (Демократическа партия), Антония Първанова (НДСВ), Юлиана Дончева (Новото време) и Милан Миланов (ССД). Единствено номинираният от СДС и ДСБ претендент Мартин Заимов не пристигна за вдигането на флага.

След приключването на церемонията Борисов заведе Първанов до езерото “Ариана”. Там кметът официално пусна водата в реконструирания изкуствен басейн в Борисовата градина. Завършването на ремонта трябва да стане окончателно до две седмици. Първанов и Борисов за кратко разгледаха плаващата беседка, която ще бъде пусната в езерото след като започне да функционира. В нея платежоспособни столичани ще могат да хапват и пийват докато плават в “Ариана”.   

Ремонтът е струва около 3 милиона лева и е поет от фирма "Профудс". Те ще имат право да експлоатират обекта за търговски цели за 5 години. Веднага след пускането на водните помпи, които ще налеят 65 000 куб.м. вода в езерото, около официалните лица се изви кръшно хоро от предварително доведен танцов ансамбъл. След откриването на обекта, кметът обяви, че за две години е направил толкова, а ако бъде избран за още четири години, ще направи повече.

Преди тържествената церемония по вдигане на знамето и пускането на “Ариана”, Столичният общински съвет проведе своята традиционна официална сесия. Тя премина почти изцяло под знака на делото в Либия.

Председателят на СОС Владимир Кисьов връчи на еврокомисаря по външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднев знака за почетен гражданин на София заради изключителни заслуги за освобождаване на българските медицински сестри от затвора в Либия.

Тя от своя страна припомни за перипетиите пред разрешаване на казуса. В кратката си реч кметът Бойко Борисов също отдели внимание на темата Либия, като отбеляза, че СОС първи е реагирал с благодарности за направеното за освобождаването на медиците.

Освен официалните гости, почетни знаци получиха и по-голямата част на общинските съветници заради “ползотворната им работа в СОС”. Съветникът от НДСВ и член на нерегистрираното ново ръководство на НДСВ Владимир Каролев преотстъпи наградата си на журналистката, която получи евтин апартамент с одобрението на СОС.

Според него съветниците не бива да получават на кило такива отличия, защото част от тях “са откраднали доста по време на мандата си”.

Споделяне

Още от България