Президент и премиер спорят кой да представлява Румъния на европейските форуми

Президентът Бъсеску по време на срещата на НАТО в Чикаго

Президентът и премиерът на Румъния Траян Бъсеску и Виктор Понта спорят кой да представлява страната на европейските срещи на високо равнище, съобщават румънските медии във вторник.

Виктор Понта заяви, че ще поиска от парламента да се произнесе по въпроса кой да представлява Румъния на Европейския съвет на 28 юни. Премиерът заяви също, че ако държавният глава Траян Бъсеску отиде в сряда на неформалната вечеря в Брюксел, където ще се обсъждат теми, отнасящи се до правителствата, той ще отиде само "да яде и да се шегува", защото няма правомощия по въпросите на икономическата политика.

Според сайта ЮрАктив, говорител на Европейския съвет е заявил, че "има само един стол за представителя на Румъния" на неформалната среща утре. На въпрос какво ще се случи, ако и президентът, и премиерът отидат на срещата в Брюксел, говорителят на Европейския съвет Хесус Кармона обясни, че двамата лидери ще имат разрешение да влязат в сградата, но в заседателната зала ще има само едно място. "Те ще трябва да решат кой да седне на стола", предназначен за Румъния, обясни говорителят.

Според вестник "Евениментул зилей" фактът, че парламентът на Румъния е призован да бъде арбитър между президента и премиера по въпроса за представляването на Румъния, е "една завоалирана заплаха за отстраняване на държавния глава от мнозинството на Социал-либералния съюз".

Вестникът напомня, че на церемонията по полагане на клетва на новото правителство Бъсеску се е пошегувал: "Имате 284 гласа. Впечатляващо. Започвате да се доближавате до числото 322, което ви донесе късмет предишния път", намеквайки за парламентарното мнозинство, което временно го отстрани от поста му през 2007 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани