Президент и премиер в Румъния в спор за приватизацията на железниците

Траян Бъсеску (в средата)

За нова атака на президента Бъсеску срещу премиера Понта във връзка с приватизацията на товарната жп компания ЧеФеРе Марфа пише румънският вестник "Ромъния либера", цитиран във вторник от БТА. Докато премиерът и министрите са в отпуск президентът се безпокои за евентуалните щети, които румънците може да понесат, ако приватизацията се провали, отбелязва всекидневникът.

Ако правителството на Виктор Понта не спази условията, определени в процедурата по приватизацията на ЧеФеРе Марфа, румънската държава и съответно данъкоплатците ще трябва да платят милиони евро обезщетение на компанията Груп Феровиар Ромън (ДжеФеРе), която беше обявена за победител в търга, обърна внимание държавният глава.

Бъсеску заяви, че решението на правителството за приватизацията, което беше одобрено на 24 юли, до момента не е публикувано в Държавен вестник, като по този начин се възпрепятства подписването на договора, което може да има тежки последици. Ако правителството не продължи процедурата по своя вина, след време компанията победител в търга ДжеФеРе със сигурност ще поиска обезщетение и то ще бъде платено от държавните пари, подчерта Бъсеску. Той обърна внимание, че това би означавало и неспазване на споразумението с международните кредитори от МВФ, ЕС и Световната банка, тъй като румънските власти са се ангажирали да приватизират компанията до края на септември.

Търгът за ЧеФеРе Марфа беше спечелен на 20 юни от компанията ДжеФеРе на бизнесмена Груя Стойка, който по-късно спечели и търга за хърватската компания за товарни жп превози, а също така е кандидат и за приватизацията на БДЖ-Товарни превози. Стойка предложи 202 милиона евро за придобиване на 51 процента от акциите на ЧеФеРе Марфа.

Президентът Бъсеску обаче заяви, че инвеститорът не разполага с обещаната сума и търси кредити от банките. Същевременно румънските медии писаха, че срещу Стойка се води разследване във връзка с друга приватизация и че данъчната администрация е поставила под запор имуществото му.

Вчера ДжеФеРе публикува съобщение, в което твърди, че е "обект на координирана атака от страна на групировка с икономически и медийни интереси, която се опитва да дискредитира групата и да попречи на приватизацията на ЧеФеРе Марфа".

Компанията заяви, че води преговори с някои от най-големите кредитни институции в света за финансиране на сделката, отрече да има какъвто и да е запор над сметките ѝ и предупреди, че ще защити в съда търговската си репутация.

Споделяне

Още от Балкани