Президент на Кипър ще стъпи в Турция за първи път след повече от 50 години

Никос Анастасиадис

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще участва в провеждащата се в Истанбул първа Световна среща на върха по хуманитарните въпроси. Анастасиадис е бил поканен да участва в глобалния хуманитарен форум от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, под чиято егида се провеждат и мирните преговори между лидерите на двете кипърски общности за обединяване на разделената от 42 години страна.

Това е първото посещение в Турция на кипърски държавен глава от 1962 г. насам, когато тогавашният президент архиепископ Макариос Трети пътува до Анкара, предава БНР от Никозия.

Визитата на Никос Анастасиадис се коментира като безпрецедентна, тъй като Турция не признава нито него, нито страната, която той ръководи като държавен глава. Анкара нарича правителството в Никозия “южната кипърско-гръцка администрация”. Турция обаче е единствената страна в света, която признава т. нар. Севернокипърска турска република, самообявила се върху окупираните територии. В тях все още е разположена и 35-хилядна турска армия.

При обсъждането на споразумението ЕС-Турция за решаване на бежанската криза Никозия се обяви категорично против отварянето на замразените от нея преговорни глави за присъединяването на Турция. Според нея либерализация на визовия режим за гражданите на Турция е възможна само, ако Турция изпълни ангажиментите си към Кипър по т. нар. Протокол от Анкара, което включва и неговото признаване.

Турция е неделима част от процеса на решаване на Кипърския въпрос и Никозия очаква да види как промените в правителството ѝ ще засегнат позициите по обсъжданите въпроси, коментира в навечерието на визитата правителственият говорител Никос Христодулидис.

С Турция са свързани едни от най-тежките и ключови теми във водените в момента преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Сред тях са въпросите за гаранциите, изтеглянето на турската армия от острова, териториалните корекции, съдбата на заселниците от Анадола на острова.

Кипърският проблем и отношенията ЕС-Турция са в центъра на срещата на президента  Анастасиадис и гръцкия премиер Алексис Ципрас, която ще се състои на 25 май в Атина.

Споделяне

Още от Свят