Президент, премиер и депутати с по-високи заплати от 1 април (обновена)

Цвета Караянчева: Вдигаме ги, защото даряваме, не е редно да замразяваме – това е популизъм

Президент, премиер и депутати с по-високи заплати от 1 април (обновена)

Президент, премиер и депутати получават по-високи заплати от 1 април. Това е следствие от Правилника за дейността и работата на Народното събрание, приет от народните представители.

Увеличението на възнагражденията идва на фона на разрастващата се криза заради пандемията от коронавирус.

Само за първите две седмици от въведеното извънредно положение у нас на 13 март без работа са останали над 31 000 души. Работодателите пък призоваха за намаляване на заплатите, за да бъде понесена справедливо цената на кризата.

Към момента депутати и министри не говорят за намаляване на техните доходи и дори за замразяването им. Вместо това те дариха част от заплатите си в борбата с разпространението на заразата.

В петък парламентарната бюджетна комисия ще се събере на заседание, за да обсъди актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. и тегленето на нов държавен дълг до 10 млрд. лв. В дневния ред не е предвидено обсъждането на въпроса с възнагражденията на управляващите.

"Не ми задавайте този въпрос на мен. Това е политически въпрос", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в отговор на Mediapool по повод коментари във Фейсбук и на пощата на редакцията от читатели за ръста на депутатските възнаграждения.

"Не мога да коментирам този въпрос сега", каза пред Mediapool Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ малко преди да стане известно, че пробата ѝ за коронавирус е положителна.

Председателят на парламента Цвета Караянчева не си вдигаше мобилния телефон за коментар.

По-късно пред бТВ шефката на парламента обясни, че вдигат заплатите на депутатите, защото ги дарявали.

“Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм.Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в парламентарната група на ГЕРБ – една трета от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители. Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства", коментира Караянчева.

Тя допълни, че така вдигането на заплатите на депутатите няма да е от 1 април, а от 1 май.

От ГЕРБ обявиха, че няма да коментират въпроса за евентуално замразяване на депутатските заплатикъм момента.

За сравнение депутатите и министрите в Албания решиха да си намалят наполовина заплатите си до "края на войната с коронавируса".

Основната заплатата на депутатите става 4248 лв.

От 1 април основната заплата на депутатите се вдига с 375 лв. и става 4248 лв., показават изчисленията на Mediapool.

Съгласно правилника на парламента тя е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие. Данните се подават от НСИ и за декември 2019 г. средната заплата е била 1416 лв., като увеличението е със 125 лв. спрямо септември 2019 г.

Към основната си заплата депутатите получават пари за участие в постоянни комисии (още 15%), допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит (1% за всяка прослужена година), за научна степен "доктор" (10%), за "доктор на науките" (15%), за участие във временни комисии и работни групи (до 5%).

Освен това депутатите получават и т.нар. "безотчетни пари" за сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата им.

Така с тези допълнителни плащания заплатата им може да нарасне двойно и дори тройно, ако са шефове на парламентарни групи или председатели на комисии, спрямо основното им възнаграждение.

Президентът с основна заплата 8496 лв., премиерът - 6584 лв

Съсъс заплатата на депутатите са обвързани възнагражденията на президента и правителството и съответно и техните доходи също ще се увеличат от 1 април.

 Най-високата заплата в държавата взима президентът. Тя се равнява на две депутатски или съответно 8496 лв. от 1 април.

Премиерът пък ще получава 6584 лв. месечно, а министрите му по 5592 лв., показват изчисленията на Mediapool. Възнаграждението на министър-председателя се изчислява като към заплатата на депутатите се добавят още 55% от сумата. Заплатата на един министър е с 30 на сто по-висока от основната заплата на депутат.

С по-високи възнаграждения от началото на месеца са още заместник-министрите и началниците на политическите кабинети на министрите. Техните основни месечни заплати се определят като процент от основната заплата на министър. Методиката за определянето им беше променена в края на 2017 г.

Президентът и представителите на изпълнителната власт, както депутатите, също получават допълнителни средства за прослужено време, представителни и бонуси на всяко тримесечие за добре свършена работа. Този механизъм беше въведен, за да се преодолее голямата разлика за ръководните позиции между частния и обществения сектор.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?