Президентът: Акции много, но присъди малко

Президентът: Акции много, но присъди малко

"Акции много, но присъди малко в България", коментира президентът Румен Радев по повод спецакцията в Държавната агенция за българите в чужбина и арестите там по подозрения за корупция. Рано е да давам оценки. Това можем да направим след като обвинението бъде успешно защитено в съда, каза Радев в отговор на репортерски въпрос.

"Рано е да давам оценки. Това може да бъде направено, когато обвинението бъде успешно защитено в съда. Но при всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността", заяви още Румен Радев.

На въпрос дали в президентската институция, която има отношение по даването на българско гражданство, са постъпвали сигнали, президентът отговори: "Постъпили са сигнали и съм ги предал веднага, където трябва - в прокуратурата."

Той отказа да коментира какви точно са сигналите, но уточни, че е разговарял както с прокуратурата, така и с ДАНС.

Както стана ясно, президентът не споделя оценката на премиера, че България никога не е била в толкова добра кондиция, както сега.

"Аз мисля, че цифрите, които са жизненоважни за българските граждани, не са в полза на управляващите", каза Радев във връзка с призива на Бойко Борисов критиците му да говорят с конкретни данни и цифри.

"Самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. И преди да развее своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави на Европейския съюз", каза държавният глава.

Той не пожела да коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че с дистанцирането си от скандала с корупцията при раздаване на българско гражданство, ГЕРБ са хвърлили по-малкия коалиционен партньор на кучетата. "Не влизам в кухнята на коалицията или на която и да било партия", каза Румен Радев.

"Според мен, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, а да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите", заяви президентът.

Коментарите той направи в сряда, след като заедно с началника на отбраната ген. Андрей Боцев връчиха дипломите на "Випуск Ботевски - II смяна" на тържествена церемония във военната академия "Георги Стойков Раковски".

Споделяне

Още по темата

Още от България