Президентът: Атакуват ме, защото разкрих "трите каци с мед" на олигархията

Назначението на Пеевски е най-значимият акт на задкулисие в българската политика от 24 години

Президентът: Атакуват ме, защото разкрих "трите каци с мед" на олигархията

Президентът Росен Плевнелиев е убеден, че личните атаки срещу нещо ще продължат и в бъдеще и причина е неговата категорична позиция по въпроса за непрозрачни политики.

"Аз бях първият български политик, който посочи трите източника, трите каци с мед, от които се развива и обогатява българската олигархия, която е най-големият враг на пазарната икономика и на демократичните устои на държавата. Едната е държавните пари – къде са те, кой ги управлява и как ги управлява. Втората е обществените поръчки – как се случват те и кой отново взима решенията кой изпълнява и кой работи с държавните мини. Третата каца с мед е приватизацията”, обясни Плевнелиев в събота пред Дарик радио.

Според него най-голямата грешка е била назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"За мен назначението на Делян Пеевски е най-значимият акт на задкулисие в българската политика от 24 години", заяви президентът. Още на 14 юни, когато мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" гласува това решение в парламента, Плевнелиев призова то да бъде преразгледано и обяви, че снема доверието си от правителството. Оттогава той е нарочен за политически противник №1 на управляващите, които пратиха контрапротестиращи пред президентството да му искат оставката, а подчинените на Пеевски медии непрестанно тиражират компромати срещу него.

"Аз имах пълното право и не се отказвам от това, което направих, но категорично оставам отворен за всяка полезна инициатива, подкрепям всеки смислен проект и действие на това правителство”, заяви Плевнелиев пред Дарик.

Той допълни, че продължава да защитава позицията си и че с действията си към момента правителството не прави опит за възвръщане на доверието му.


На въпрос дали приема евроизборите да бъдат проверката дали да остане кабинетът на власт, Плевнелиев посочи, че всеки избор е проверка и той няма да се ангажира с подобни сметки. "Държавният глава няма да влиза в никакви подобни сметки, защото те не зависят от него и докато аз съм държавен глава, няма да го приема", каза той.

Плевнелиев изтъкна, че за него е важен гласът на народа. "Това правителство може да е загубило моето доверие, но то е избрано на база на демократични процедури и механизми, а аз съм се заклел в конституцията и ще отстоявам демократичното развитие и устоите на нашата държава до последно. От тази гледна точка съм честен да кажа, че не се доверявам, но спазвам конституцията, работя и подкрепям всеки смислен проект", каза Плевнелиев.

По думите му на изборите е важно да се чуе гласът на народа, а не на президента, а политическите изводи ще ги направят партиите.


По отношение на белязалите годината протести Плевнелиев призна, че и той е посочил протестиращият човек като политик на годината. "Имам самочувствието с действията си да съм показал, че съм уважил всички протестиращи в България", каза той. Държавният глава изтъкна, че никога не е делил хората на протестиращи и контрапротестиращи, защото те всички са протестиращи и имат своите искания.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?